Premjeravanje (k)učkine ceste

 Učka - profil

 

Nakon kišnog  šestog mjeseca, napokon je došao sunčan vikend da odvezemo cestu na Učku. Ideja je bila ispitati obje ceste: sa riječke i sa istarske strane.

Prvo smo krenuli sa riječke strane iz jednostavnog razloga: bliža nam je za doći iz Zagreba i ne moramo platiti nemalu tunelarinu. Prvi uspon od Ičića od razine mora. Smokva i ja smo došli iz Zagreba, a Barakokula je kao domaćin stigao iz Rijeke. Uspon čisto normalnog nagiba uz dva strmija dijela sa tablama 14% i 13%. Interesantno je da je onaj od kao 13% strmiji od onog od 14%. Nameće se jednostavan zaključak da oni te table stavljaju kako im se ćefne i da te brojke nemaju baš neke veze sa stvarnim stanjem. :)
Do Veprinca blago, kasnije malo strmije pa do Poklona: 15,67 km, 889 m uspona, prosječni nagib 5,6%. I ti strmiji dijelovi su u šumi, tako da sunce nije smetalo.

Od Poklona cesta vodi do prijevoja a dalje smo išli na odvojak za sam Vojak: 6,85 km, 433 m uspona, prosječni nagib 6,4%. Cesta završava kod onih "oku ugodnih" odašiljača, a do kule se trebalo malo prošetati sa biciklom na ramenu.

Na istarsku stranu nitko nije htio ići, pa sam ja išao sam. Pa drugari, sram da vas bude, ostaviti tako čovjeka u godinama da se penje sa one strane sam! :)

Istarska strana slovi kao "jojbolistrma", znam neke koji žive u Rijeci i puno puta su išli na Učku, a ježe se istarske strane. Zbog svega toga, ja sam se bio spremio na najgore (hint: tooo će mnogo da te boli! :)) A ustvari je stanje slijedeće: istarska strana je kratka, uspon ide od nekih 470 m visine (od tunela s druge strane), pa do prijevoja na oko 920 mnv. SVe skupa 4,88 km i 450 m uspona uz prosječni nagib od 9,3%. Cesta je definitivno strma i izložena suncu, al.. Kako da kažem... Nisam impresioniran. Prema pričanjima drugih, spremio sam se za penjanje na zid, a bez problema sam penjao tu cestu sa 39-25 prijenosom (dobro, trenutno manje i nemam :)). Zavoji jesu malo čudni i sigurno je da cesta ostavlja dojam kad se po njoj ide autom, ali autom ionako svi usponi izgledaju još strmiji. Ima jedna tabla na kojoj piše 18%, ali taj dio je manje strm nego onaj ispod koji sam bio prošao, tako da te table na Učki definitivno nemaju veze sa stvarnošću.

Na Poklonu hvatam Smokvu i Barakokulu u birtiji pa se  skupa spuštamo u Ičiće. Sve skupa 54,5 km, za 2:53h i uz 1785 m uspona. Malo mi je bilo žao što ponovo nisam popeo komad od prijevoja do Vojaka kad sam se penjao sa istarske strane, ali nema smisla da me ljudi toliko čekaju... Neki drugi put. :)

Eto. (K)učki smo uzeli mjeru. Očekivao sam teže i strmije, ali je svejedno jako lijepo: ceste su u dobrom stanju, sa riječke strane ima dosta šume, a istarska strana dobro dođe za razbuđivanje. :)

Za one koji žele znati više, evo i nekih detalja kako ih je Polar vidio (brzine, nagibi i sl..)

 

Vojak okupan suncem