Oliver Shanti - Tibetiya

One of his students asked Buddha, "Are you the messiah?"
"No", answered Buddha.
"Then are you a healer?"
"No", Buddha replied.
"Then are you a teacher?" the student persisted.
"No, I am not a teacher."
"Then what are you?" asked the student, exasperated.
"I am awake", Buddha replied.

 

tibetiya

 

U zadnje vrijeme imam dovoljno vremena za sitne stvari  - vremena koje nisam imao (čini mi se) beskonačno dugo. Nakon poplava, požara i oluja, svih tih bitki koje su vođene, u koje sam bio uvučen ili sam tamo bio za one koje volim, postao sam malo autističan u svojoj tišini koja je odjednom došla. Sad, kad imam vremena za jednostavne stvari, mnoge od njih radim u samoći jer sam jednostavno navikao da oko mene nikog nema i to mi nekako paše.

Tako je jedno novo poglavlje postalo sada izvjesno i pogled u smjeru Istoka je ponovno jasan. Počeo sam tražiti zvukove Istoka i visokih vrhova. U Jesen 2009 godine u jednoj maloj knjižari u Kathmanduu čuo sam melodiju koja me se duboko dojmila. Stara hindu mantra u jednoj od svojih mnogih izvedbi posebno je djelovala, čak na jednom tako bazičnom mjestu kao što je bukom zagađeni Thamel.


početak: Maha Mrityunaja Mantr

Od nje je počelo. Nastavilo se preko zvukova budističkih molitvi u vosokim planinama u ranu zoru. I nešto od toga sam donio u mislima natrag u Zagreb.

Dvije godine kasnije, tražeći srodne zvukove, naišao sam na ovaj album. TIbetiya je jedan od onih albuma koji vam sve više ulaze u uho što ga više slušate. Smiruje misli u buci civilizacije, utišava ubrzani korak modernog svijeta i pomaže u moru šarenih laži fokusirati se na bitno.

U odličnoj produkciji, sa čistim zvukovima i starim melodijama otpjevanim na nov način, sa svojih 16 pjesama, brzo će vas uvući u veliku Himalaju. Jedina nezgoda je što je prekratak i predobar, pa mami da se sluša ponovo. I ponovo. I ponovo...

Tibetiya je jedan poseban album. Bezvremenski dobar. Ako ste tražili ono što i ja, možda ste to upravo našli. Ispod sam okačio dvije stvari sa albuma. Za ostalo ćete morati posegnuti za nekim cd shopom ili gdje već nabavljate muziku.

Vidimo se tamo negdje. Jednom.


Oliver Shanti - Bodhisattva Child


Sijano Vodjani - Out of Bardo