Samsara

"I realize now that my task is not over, and so I will be returning to Samsara.
I know that we shall meet again.
Perhaps when we do you will be able to tell me what is more important:
satisfying one thousand desires or conquering just one."
-- Apo

samsara

Samsara označava vječno vraćanje, vječnu patnju u nizu uzastopnih života u ljudskom tijelu. Ovaj pojam je izuzetno dobro poznat u budizmu, hinduizmu i jainizmu.

Samsara je film o mladom budističkom redovniku u Ladakhu u Indiji koji se zaljubi u djevojku Pemu i napušta svećenički red. Od pete godine života je redovnik i puno toga nikad nije vidio iz vanjskog svijeta. I pita se... Pita... Traži odgovore od starijih redovnika ali umjesto toga, oni ga puštaju u svijet da sam iskusi i odluči što želi. Ne osuđuju ga jer se to protivi konceptima budizma i nakon što ode, vrata mu nisu zatvorena. Ovo je potpuno drugačije učenje od onog na koje smo navikli. Nema anatemiziranja, bacanja fetvi, proklinjanja do sedmog koljena...

Mladi Tashi se prisjeća Buddhinih riječi: "Ne prihvaćajte moje učenje samo zato što ste ga čuli ili pročitali. Ne prihvaćajte ga sve dok ga stvarno ne shvatite i ne sagledate sa vlastite točke gledišta." I odlazi u svijet tražeći smisao, tražeći sebe.

Kroz dva sata i dvadeset minuta prolazimo kroz nestvarno lijepi Ladakh i pratimo Tashiev put, od redovnika, do svjetovnog čovjeka, oca, muža, na kraju preljubnika. I nazad. Pratimo puteve njegovih želja, posljedice dobrih namjera, tražimo odgovor na vječnu ljudsku dilemu da li je izvan naše ograde trava zelenija...

Da biste shvatili ovaj film, dobro bi bilo da poznajete neke osnovne koncepte budizma koji nije osuđujući i osvetoljubiv kao religije Zapada. I ne poznaje dobro, loše, odmazdu i praštanje kako su nas učili. Ovdje je riječ o putu jednog čovjeka i svaka njegova akcija za sobom povlači odgovarajuću reakciju, dobru ili lošu (uočite da dobro i loše ovdje nije ispravno i krivo, niti se formuliraju pojmovi dobra i zla kako smo mi navikli označavati stvari).

Kotač života se okreće i Tashi kroz vrijeme koje mu je dano shvaća sve čari i zamke zadovoljavanja vlastitih želja, ma kako one plemenite i pozitivne izgledale u početku.

Kroz Samsaru ćete upoznati predivni Ladakh i njegove ljude. Upoznaćete život budističkih redovnika, možda se dotaknete četiriju istina budizma, ali prije svega ćete upoznati malo i sebe same.

U našoj civilizaciji koja potiče isključivo želju za imanjem ljudi ili stvari, Samsara donosi jedan drugačiji pogled na život i svijet, nešto što danas postoji samo u "primitivnim" društvima, kako ih mi s visoka volimo nazivati.

Tko zna. Možda Samsara i u vama nešto promijeni i počnete na dane koje imate gledati drugačijim očima. Možda shvatite kao i ja, da je trava jednako zelena svugdje gdje se za nju ne držite grčevito otimajući je onom drugom.