Intouchables

intouchables_small

Što je sol života? Novac, slava, ugađanje nepcu, oku, pimpeku, taštini? Kad ste gore, a kad dole i gdje su granice? Granica uspjeha i neuspjeha, pobjede i poraza, života i smrti?

Kada živimo, kako živimo, ako živimo... Sa kakvim smo ljudima okruženi? Uz koga se budimo ujutro? Osjećamo li okus života ili živimo u bljutavom sivilu uvučeni u svoje iluzije i samo gledamo sat kako otkucava?

Ovaj film postavlja vrlo bazična pitanja na koja se ne odgovara tako lako. Na neka od njih i ne možemo imati odgovor ako nismo iskusili neke aspekte života. Neka nećemo ni čuti ako dosad nismo gubili... Ljude, prilike, vlastiti život...

Novac? Ne, novac nije sol života. Koliko god ga imali i opijali se njime, bit ćemo puni bljutave vode. Bez okusa. Napojeni, a do smrti žedni.

Slava? Ni slava nije sol života. Kratkog vijeka je ta droga, lažljiva i prevrtljiva. Otrov nam sipa u srce dok traje, a poslije nas ostavlja da umiremo sami i u mraku. Novcem možemo kupiti sve lampe ovog svijeta, ali ne i svjetlo da rastjera taj mrak.

Žene, požuda? Da li je to sol života? Vrhunci tjelesnog, mamljenje za svim fizičkim aspektima? Ili možda avanturizam, istraživanje ljudskih fizičkih granica? Adrenalin, osjećaj besmrtnosti? Samo iluzija... Tijela nam učas uništava jedan najobičniji jednostanični organizam, jedan pogrešan pokret ili jednostavno, krivi pad.

S kim ste zadnji put podijelili ljepotu svijeta oko sebe? Kad ste je zadnji put vidjeli? Jučer? Prije tjedan dana? Mjesec? Hm?

Kad ste imali priliku pružiti ruku čovjeku kojemu je trebala, da li ste to napravili? Bez zadrške? Jeste li se sjetili da biste jednog dana (ne tako daleko od danas) vi mogli biti onaj kojem treba tuđa ruka da ustane? Čemu služe vaše ruke? Da imaju jake mišiće, da nose statusne simbole, da grabe besramno sve oko sebe? Ili možda...

Svi se lijepe za mlade, jake i uspješne. Svi vole pobjednike. Međutim, šta kad vam klavir padne na glavu, kad više nemate da date laku zabavu, tjelesne užitke, zaborav lagodnog života i iluziju besmrtnosti? Koliko ćete onda ljudi imati oko sebe? Koliko ste ih imali? Deset? Pet? ... Jednog? Hm? Ijednog?

Ovaj film otvara na zapadu davno zabranjeno poglavlje o ljudskoj smrtnosti, krhkosti, o samoj ljudskosti...Koja je razlika između sažaljenja i želje da pružite ruku? Između poslovnog i ljudskog odnosa? I jeste li sposobni vidjeti čovjeka ili samo invalida u kolicima...

I postavlja ono najvažnije pitanje...

Što čini sol života?

...

Što je stvarno sol života? Biti u stanju dodirnuti drugo biće i biti dodirnut zauzvrat. Budite ta sol. Svijet je ionako ima premalo.