Kontroll

kontroll

 

Kontroll nije nekakav novi film. Snimljen je 2003 godine, ali je zanimljivo koliko malo ljudi ga je gledao, a opet, to je jedan od onih filmova koje rado preporučujem prijateljima kao obaveznu mađarsku literaturu. Radi se o jednom stvarno odličnom , premda malo uvrnutom, filmu za koje se isplati istrpiti 105min tečnog mađarskog jezika. :)

. . .

Mađarska podzemna željeznica, kontrolori u jednom, gotovo paralelnom svijetu. Svijet ispod zemlje sa svojim pravilima. Svi oni koji su bili u Budimpešti i lunjali po podzemnoj željeznici, sjećaju se crvene linije i dugih dugih pokretnih stepenica koje vode u dubinu... Možda ste imali i priliku susresti kontrolore i uvjeriti se koliko mogu biti nezgodni? Možda ste zavirili u mrak koji izvire iz tunela na kraju stanice? jeste li se pitali što se dešava nakon te točke?

Kontroll je film koji samo koristi motive podzemne željeznice, kaosa u sustavu i čuvare reda kako bi rekao puno puno više. Najmanje na svijetu je bitna karta za metro koja se traži.

Kontroll je film koji govori o nemiru u glavi, kaosu podsvijesti, strahu od svjetla... Strahu od samog sebe...

Iako je u svojoj suštini zabavan i komičan večernji film sa odličnom kamerom, ispod te glazure, krije se razorna snaga podsvijesti kao nečeg što nitko od nas stvarno ne kontrolira.

Kontroll je film o gubitku kontrole i kako ga preživjeti. Gdje završava mašta, a počinje realnost? Gdje završava bijeg, a počinje potjera? Što je strašnije: sigurni mrak ili neizvjesnost danjeg svjetla?

Podsjetio me na jedno davno noćno buđenje. Podsvijest je zajebana stvar. ;)

Ako vam bude istinski nelagodno dok gledate ovaj mađarski film, zapitajte se što se krije u vašim snovima između dvije plahte svjesnog stanja. Možda vam podsvijest ima nešto za reći, a ne usudite se pogledati je u crne oči?

Kontroll - istina ili mit? :)