Iron Maiden, Zagreb,2013

iron maiden zagreb  040

Iron Maiden je jedan od rijetkih bendova koji nemaju fanove. Iron Maiden imaju kult. I dan danas ne postoji nijedan drugi bend za koji biste mogli reći da zvuči isto kao oni. Niti dovoljno slično.

Davno je bilo kad sam Maidene slušao iz dana u dan. U to vrijeme koncerata u blizini nije bilo, a i da jeste, bio sam debelo maloljetan da bi me ćale pustio na neki od njih.

Moja prva ploča je bila upravo od Maidena. I obožavao sam je.

Danas slabo puštam Maidene i ostale bendove koje sam vrtio na kasetama i pokojoj ploči kasnih osamdesetih, ali nisam propustio priliku otići na koncert, pa makar to bilo par života kasnije.

Maideni su prodali cijelu Arenu, sve do zadnjeg mjesta. Ovoliko ljudi u Areni dosad nisam vidio. A publika... To definitivno nisu fanovi, to je kult. Kad  cijela Arena pjeva Run to the Hills, onda se to itekako osjeti kako tutnji u grudnom košu.

Malo sam prerastao koreografiju Eddija u razvnim inkarnacijama, ali svejedno sam uživao u svakom trenutku ovog dvosatnog odlično odsviranog koncerta. Momci su došli spremni, orni i odlučni da daju sve od sebe i to se vidjelo.

Zvuk u Areni je bio odličan u nekim dijelovima a loš u drugim. Mi smo završili na tribinama dole, što mi se na prvu loptu i nije svidjelo, ali za parter jednostavno nije bilo karata kad smo mi kupovali. Na kraju smo imali odličan pogled, a opet smo bili na neki način dio tog partera. Atmosfera je bila na visokom nivou, a zvuk je bio odlilčan tamo gdje smo se mi zatekli.

Za sve koje zanima fenomen Iron Maiden, preporučio bih odličan dokumentarac "Iron Maiden: Flight 666" o njihovoj turneji iz 2008 kad je Bruce (koji je inače pilot po zanimanju) vozio njihov avion i kad su napravili turneju kakva se rijetko viđa.

Moram priznati da je koncert u Areni bio iznad mojih očekivanja. Mislio sam da će doći i odsvirati rutinski i reda radi, ali momci su nam priuštili dva sata vrhunske zabave i definitivno bih preporučio Maidene live za sve koji su ikad u svojoj prošlosti nosili Eddija na majici.

Maidene ne počinjete slušati sa 30 godina. Njih ste ili zavoljeli sa 13, ili niste. Fenomenalno je što se na koncertima i dalje okuplja mahom mlađa publika, tako da barem neki novi klinci dođu u doticaj sa pravom muzikom i tako bivaju spašeni od fenomena modernog seljaštva koje danas vlada. Osim toga, gledajući život članova benda danas, mogu samo reći da je ovo jedan od čišćih bendova koje sam imao priliku čuti. Nakon toliko godina, svi su normalni, lucidni i slobodni od ujecaja opijata. Ako će oni imati malo utjecaja na moju djecu u svijetu u kojem vlada totalno muzičko seljaštvo, neću se buniti.

Iron Maiden je možda taj balans koji danas treba mlađariji da ne zastrane. Ili upravo da zastrane. Zavisi iz kojeg kuta se gleda. ;)

 

 

 

 

iron maiden