Samsara (2011)

 

"Samsara je pojam koji u indijskim filozofsko-vjerskim učenjima hinduizmu, budizmu, i jainizmu označava "vječno vraćanje", ili vječnu patnju kroz koju prolazi pojedinac, kroz niz uzastopnih života u fizičkom ljudskom tijelu." (izvor: wikipedia).

 . . . 

Postoji još jedan film istog naziva, što bi moglo zbunjivati, ali oni nemaju nikakve veze jedan s drugim osim naslova. Ovo nije film od velikih riječi. Ni ideja. Ne nameće ništa, ne zaključuje umjesto vas. Ne traži nikakvu reakciju, ne nudi nikakvo rješenje. Ovaj film samo pokazuje....

Ono što u vama pobudi je samo vaše. Put kojim ste hodali, kojim hodate, odabiri koje radite iz dana u dan... Samo su vaši.

Ako razumijete, stvari su upravo onakve kakve jesu. Ako ne razumijete, stvari su upravo onakve kakve jesu.

Krugovi, ciklusi, ponavljanja, sjećanja, stremljenja...

Ideje... Svjesnost...

Kroz hiljade godina su ih pisali u knjige, kroz religije, kroz civilizacije...

Svjesnost... Budnost...

Kad prestanete pokušavati promijeniti svijet i umjesto njega mijenjate sebe. Kad počnete shvaćati stvari koje ne možete oformiti u riječi... I da je svijet u vašim rukama. Gledate ga odozgo.

Kad postanete svjesni i kročite sa misli da se više ne želite vraćati.

 

Ovo je film koji budi um iz sna, ono što vas uvijek nekako čeka u podsvijesti. I u cjelosti ga se može pogledati na youtubeu. Nosi onu tišinu koja hoda sa vama dok očajnički pokušavate naći nekog da mu ispričate, da mu se pojadate, da se s njim nasmijete. A nikog nema. I sami ste sa sobom. Gledajući svijet, gledate u sebe. Djelujući u svijetu, djelujete u sebi. I obratno.

Možda je ovo samo jedan alat da vam pomogne da razumijete.

 

Samsara (2011), cijeli film.

 

“Watch your thoughts, for they become words.
Watch your words, for they become actions.
Watch your actions, for they become habits.
Watch your habits, for they become character.
Watch your character, for it becomes your destiny.”