Tura po Gorskom Kotaru: Risnjak, Snježnik, Platak, Hahlić, Fratar

Za ovaj vikend je bila u planu jedna pješačka tura po Gorskom Kotaru sa daruvarskim planinarima. Planinarsko društvo u Daruvaru je vodilo jedan autobus svojih srednjoškolaca na planinarenje pa smo im se Sandra, Đurđica i ja pridružili. Od vodiča je tu bio Narcis. Sveukupno je bilo jedno 6-7 starijih planinara, ovo ostalo su bili srednjoškolci koji su uglavnom imali patike na nogama. Pa se s njima nije moglo očekivati neko žešće penjanje.

Krenuli smo na Risnjak u subotu. Bus nas je dovezao makadamom koliko je mogao. Uspon je bio lagan i ugodan. Vrlo brzo nakon što smo se počeli penjati, naišli smo na snijeg. Na samom Risnjaku ga je već bilo poprilično. Kako je bilo tužno vrijeme, nas par starijih se odlučilo popeti na vrh Risnjak, dok su djeca ostala u planinarskom domu.

Nakon Risnjaka i sušenja odjeće u domu, Sandra, Đurđica i ja smo odlučili otići na Snježnik pa se spustiti na Platak, dok je ostatak ekipe planirao direktno ići na Platak.

Uspon prema Snježniku je bio zanimljiv, naročito pred vrh gdje je bilo finog snijega i gdje je puhala olujna bura koja nas je pokušavala odnijeti sa stijene. Uspuzali smo po stijenama na vrh, tu sjeli par minuta i onda odmah dole do doma. A tamo... Dom ne radi. :) A vjetar puše ko lud. Nakon žigosanja, krećemo dole prema Platku. Čim smo se spustili dovoljno od vrha, vjetar je jenjao jer su nas stijene iza naših leđa štitile od njegovih udara.

U dom na Platku stižemo iza 19 sati, taman na zadnju turu graha. Spavali smo u domu u četverokrevetnim sobama. Smještaj je bio odličan! Ipak, u planinarskim domovima se spava u vreći za spavanje i na krevetu, tako da ju je zgodno imati jer posteljine baš i nemaju. :)

Neki podaci sa ture:

duljina puta: 13 km

ukupno uspona: 1487 mnv

min nadmorska visina: 1079 mnv

max nadmorska visina: 1528 mnv

vrijeme hodanja: 6:38 sati

GPS tracklogovi i waypointi su ovdje, a fotografije možete pogledati ovdje.

U nedjelju ujutro se budimo i spremamo. Dok doručkujemo gledamo kako vani pljušti kiša. Kako nije jenjala ni do 10 sati, idemo busom prema putu za Hahlić da ne gazimo po kiši glupi makadam. Uspon na Hahlić je bio lagan i vrlo lijep. Oko nas predivne livade, par vrhova se vidi u bližoj okolici (Nebesa, Crni vrh, Fratar). Dolazimo do raskršća gdje se Sandra, Đurđica, Blanka i ja odvajamo i idemo prema Fratru dok ostali idu u dom. Kako se penjemo vjetar postaje sve jači. Po stijenama opako puše i jako pazimo kako se penjemo da nas vjetar ne odnese sa stijene. Pred kraj smo doslovno četveronoške išli gore, što zbog konsitucije terena, što zbog olujne bure koja nije dozvoljavala uspravno hodanje. Blanka i ja stižemo na vrh, dok Sandra i Đurđica ostaju pod samim vrhom u zaklonu od vjetra jer nisu imale adekvatnu odjeću. Sandri je vjetar pokušavao strgnuti naočale sa lica, udari su takvi da zastaje dah, a nisu ni rukavice imali. Ja sam imao potkapu koja mi je glavu gore spasila jer mislim da se ne bih mogao popeti gologlav na vrh u onim uvjetima. Na vrhu nije bilo stajanja, već smo čučali uz stijenu, uzeli pečat, opalili koju sliku i polako krenuli prema dole. Spuštali smo se vrlo polako i oprezno jer je vjetar divljao.

Napokon stižemo u planinarski dom na Hahliću. Tu pada još jedan grah a onda odmah krećemo dole da stignemo na bus na vrijeme. Bus nas je čekao u jednom selu a spuštali smo se prvo preko livada uz prekrasne poglede na okolne brežuljke, a onda nekim gadnim kamenjarom koji je bio vrlo gadan za spuštanje jer se kamenje runilo, micalo, zapinjali smo za njega... Nakon dva sata spusta dolazimo do busa koji nas vozi kućama.

Neki podaci sa ture:

duljina puta: 13 km

ukupno uspona: 1477 mnv

min nadmorska visina: 97 mnv

max nadmorska visina: 1353 mnv

vrijeme hodanja: 5:07 sati

GPS tracklogovi i waypointi su ovdje, a fotografije možete pogledati ovdje.

Na kraju smo napravili dvije lijepe pješačke ture, iako sam mislio da će to biti penzionersko hodanje sa srednjoškolcima. Dva uspona koje na smo sami otišli su bili pun pogodak! Snježnik i Fratar su bili fantastični, ali ne bi bilo ni upola tako zanimljivo da nije bilo snijega i bure. :) Moje preporuke! ;)