Stvarna cijena posjedovanja automobila

money waste

Da li ste se ikad zapitali koja je stvarna cijena posjedovanja automobila na sedam godina? Mislite da je kredit najgore što vam se desilo? Razmislite dobro.

Da biste stvarno pojmili stvarnu cijenu automobila, trebate biti sistematični i kroz sedam dugih godina zapisivati troškove: gorivo, servise, osiguranja, potrošne stvari (gume, metlice, svaku sitnicu...)

I nakon sedam godina, napravite računicu, probate se ne obesvijestiti i dobijete vrlo zanimljive podatke.

U donjem primjeru je osoba koja je htjela ostati anonimna napravila upravo to. I rezultati su više nego interesantni.

Naš protagonist je sedam godina plaćao AO i kasko po slovu zakona (bez muljanja) tražeći najbolju moguću cijenu uz dobru uslugu (nitko ne želi kasko u kući koja mu neće isplatiti štetu ako do nje dođe),  a samim tim je i cijena osiguranja krenula sa nikakvim do mininmalnim bonusom.

Cijena registracije je zaokružena metodom prst-palac (nije točna u kunu).

Auto je benzinac, bez plina. Servisiran je uredno, ali pametno (ovdje nije bio slučaj ostavljanja ključa u službenom servisu sa opservacijom "mijenjaj šta ti padne na pamet, ništa ne pitam". Sigurnost i funkcionalnost na prvom mjestu. Urednost kao vrlina.

Na automobil koji je novi koštao 100000 kn, sa prosječnom opremom, jednostavnim motorom i urednom vožnjom od 22000 - 25000 km godišnje, troškovi kroz godine slijede:

stvarni troskovi auta

 stvarni troskovi auta graf2

Dakle, na automobil koji je koštao 100000kn, kroz sedam godina ste dali dodatnih 200000kn - dva puta toliko. Vidimo da je gorivo najveća stavka, nakon čega slijede osiguranja kao stavka koja s vremenom opada ili je konstantna dok cijena servisa nakon nekog vremena počinje rasti.

Na gornjem grafu vidite godišnja odstupanja cijene posjedovanja automobila u odnosu na prosjek kroz tih sedam godina.

Da vam netko na stol stavi tih 300000kn i kaže da ih uštedite unutar sedam godina, mnogi bi pali na ovom testu, ali kad ste vlasnik automobila, on od vas to izvuče htjeli vi to priznati ili ne. Krv na slamku, rekli bi neki. :)

Kad slijedeći put uzmete olovku u ruke i krenete računati isplativost novog automobila, kredit na stranu, uzmite u obzir i ovaj primjer i probajte si naprfaviti projekciju što vas čeka, a što očekujete.

Jer svi znamo što su očekivanja, zar ne? Očekivanja su veće  kurve od nade.