Noć belgijskog piva

Sinoć smo se okupili na Zrinjevcu na nekoj svirci povodom St Patrick's day-a koji je bio prekjučer. Lijepo je bilo vidjeti neke ljude s kojima se ne vidim tako često. Svirka je bila ništa posebno, ali je atmosfera bila vesela. Imali su točeni Guinness koji je bio razvodnjen u omjeru 1:2 u korist vode. Brrrr. Loše, loše... 

Do 21 sat smo bili na Zrinjevcu, a onda je svirka završila. Pa smo mislili kud ćemo, što ćemo. Darko je odlučio otići kući jer je danas planirao vožnju po Vukomeričkim, a Pavel, Senka, Alfredo, Sandra i ja smo se uputili u pivnicu Katarinu na Gornjem Gradu. 

I dođemo tamo, taman nas sačeka jedan slobodan stol, pogledamo a ono – dani belgijskih piva. I na repertoaru trapistička piva. Iako sam namjeravao zviznuti par doza ljutog ruma da isperem loš okus onog razvodnjenog tzv. Guinnessa sa Zrinjevca, nagovoriše i mene da uzmem neko od tih piva. I nisam zažalio. :) 

U prvoj rundi smo uzeli: Kwak, Westmalle Tripel, Tripel Karmeliet i Orval. Svako pivo dođe sa svojom posebnom čašom a najviše nas se dojmio Kwak sa čašom u obliku pješčanog sata u kombinaciji staklo/drvo. Na pitanje možemo li ukrasti jednu čašu konobar nas je ljubazno zamolio da nam to ne pada na pamet jer te čaše koštaju 60-100 kn po komadu i jako ih teško nabavljaju. :)
Teško mi je reći koje me se pivo najviše dojmilo. Sva piva su imala vrlo snažnu aromu i alkohola do 9.5% (Westmalle, svijetlo je bilo najjače). Moram priznati da sam ostao ugodno iznenađen tako visokim postotkom alkohola s jedne, odsustvom gorčine s druge strane. Iako su boce od 0,33l, to nam nikako nije bilo malo. Napiti se ovako dobrog piva je grijeh! :) A da 'hvata' i u malim količinama to smo se vrlo brzo osvjedočili. 

Onda nismo izdržali nego smo naručili još i Achel i Trapistes Rochefort. Ovo zadnje se mene osobno javiše dojmilo. Crno pivo nevjerojatno dobre arome sa 9.2% alkohola, a samo klizi niz grlo. Definitivno moj pivski favorit! 

Koji praznik za grlo! Kakva dobra piva! Znaju ti Belgijanci posao! Prema ovome, naša piva za mase kao šro su ožujsko i karlovačko izgledaju kao sredstva za pranje wc školjke. :) 

Pa ako vas put nanese uskoro do Gornjeg Grada, obavezno svratire u Katarinu i probajte neko od ovih piva dok ih još imaju. Uvjeravam vas da vam neće biti žao! :) 

Kako je to bilo pogledajte na fotografijama ovdje