Polumaraton Budimpešta

 

 

Za svoj zadnji polumaraton ove sezone sam odabrao Budimpeštu. Razlog je vrlo prost - Budimpešta je jako lijep grad i nakon podosta godina htio sam ga ponovo posjetiti. U Budimpeštu smo stigli u petak po žestokoj kiši, ali smo i subotu i nedjelju (dan utrke) imali sunčanu i toplu.

U subotu smo na prijavama vidjeli da je ruta utrke malo promijenjena zbog radova na jednim od mostova. S obzirom da smo ovdje prvi put, svejedno nam je kakva je ruta. Važno je da se trči.

U nedjelju je start bio u 10 sati. Na polumaratonu je nastupilo oko 6000 ljudi, a sve skupa ih je bilo oko 8000 ako se u obzir uzmu štafete i još neke kraće utrke. Nije baš kao Beč gdje nastupi 30000 ljudi, ali u Budimpešti se maraton i polumaraton ne trče isti dan.

Dorian i ja smo trčali, a Sandra i Ana su lunjali po gradu. Nije baš neka podjela posla - mi smo bolje prošli. ;)

Kako se ja u tempo trčanja kužim ko pas u kantar, Dorian je bio moj pacemaker. Na startu smo konzervativno stali u grupu sa predviđenim vremenom 1h40 - 1h50min i krenuli tempom od 5:15, pa smo ubrzavali postepeno. Unutar 5 km smo došli na 5:00, slijedeći kilometar smo bili na 4:50 i onda smo držali tempo oko 4:40 - 4:50. I to se pokazalo kao dobitna kombinacija. Cijelo vrijeme smo prestizali ljude - od starta do cilja. I još sam na kraju mogao stisnuti parsto metara pred samim ciljem. Puls umjeren, frizura postojana. :)

Što se temperature tiče, bilo mi je vruće u dijelu kad smo trčali ususret suncu, ali to nije predugo trajalo. Osim toga, ovaj put sam bio opremljen pojasom sa bombicama u koje sam si pospremio vodu i izotonik. Imao sam u jednoj minijaturnoj bočici s prednje strane i gel koji sam razmutio s vodom. Probao sam to piti oko 16. kilometra, ali to mi slabo ide na trčanju. Valjda treba naviknuti, ko bi ga znao. Ionako mi nije trebao.

Ruta je dobro zacrtana, organizacija je na nivou. Bilo je malo gužve na mostovima, a svugdje drugdje se moglo ugodno trčati.

U cilj ulazimo revijalno sa snagom u nogama i vjetrom u bradi (dobro, Doki, tebi vjetar u kosi :)). Vrijeme 1h43min49sec. Prosječni tempo: 4:55 min/km. Moje najbolje vrijeme polumaratona. :) Nula grčeva, ništa me ne boli. Umor je tu, ali nije ništa posebno. Jako zadovoljan! :)

Iduće sezone ćemo još bolje. ;) A i treninge ćemo da mijenjamo. Ima da probamo nešto novo, nešto divlje!

Doki, odličan si pacemaker, nema šta. Možda i ja jednog dana naučim da na početku ne valja jurišati ko da nema sutra. ;)

 

P.S. Iz Hrvatske su ove godine došla samo 3 (tri) trkača, uključujući nas dvojicu. Ljenguze su ti Hrvati! :) A šteta, lijepa utrka u predivnom gradu i samo 3 ipol sata vožnje od Zagreba.