Drugi savski polumaraton

savski_2010

Jučer je održan drugi savski polumaraton u organizaciji AK Sljeme. Poslovično dobra organizacija i bez nekih komplikacija i mudrovanja. Dan je bio idealan za trčanje, dovoljno topao, a opet bez direktnog sunca. Startalo je dvjestotinjak trkača na samoj trasi polumaratona. Teren je bio mekan ali ne blatnjav - kao da sam trčao po tepihu. I ove godine nije bilo onog jakog vjetra zbog kojeg sam imao osjećaj da imam glavu ko Cocin bubanj!

Prošle godine sam trčao svoj prvi polumaraton upravo ovdje i nekako mi drag postao. :) Ove godine smo Doki i ja odlučili ovo napraviti kao dužinski trening, a za tempo smo odlučili iskopirati budimpeštanski polumaraton od jeseni.

Krenuli smo sa tempom 5:14 koji smo skidali do 5:00 u prva 4 km, a onda smo svakim kilometrom jedva primjetno ubrzavali. Ovaj puta sam ja glumio tempomat. Sa nama je išao i drug Dario, mada je njemu ovo bilo malo prebrzo pa smo se pozdravili nakon 9 kilometara. Osim njega za nama ostaje još par ljudi koji su do tada pratili naš tempo. Nakon mosta trčimo uglavnom sami i stižemo zalutale balističke projektile koji su se ispalili prerano.

Od samog starta je osjećaj bio odličan. Puls mi je bio vrlo nizak (proljetni :)), noge odmorne, moral na visini... U biti smo radili malo jači dužinski trening. Ali tako smo odlučili i nema jurišanja. Usput smo trabunjali ko babe gotovo cijelim putem. Da smo imali mali magnetski šah, mislim da bi pala jedna partija. ;)

Tempo je klizio prema 4:40, puls i osjećaj u nogama su govorili da će ova godina biti potpuno drugačija od prošle. Sve do zadnjeg kilometra kad smo stvarno ubrzali, puls mi je bio debelo u aerobnom. Odličan osjećaj i jako dobar pokazatelj da sam svoju skromnu trkačku bazu složio i napravio kako treba. Ovo se pogotovo vidi kad usporedim graf ove utrke sa polumaratonom prošle godine. Školski primjer!

Ove sezone sam promijenio mnoge ključne koncepte, sa nekima sam riskirao, sa nekima nisam (o nekima od njih više u danima koji dolaze), ali ako je sudeći po ovom polumaratonu, napravio sam jako dobru pripremu. Znam točno gdje sam slab, znam zašto sam slab i kako to mogu popraviti. Da li ću to tesanje moći izdržati ove sezone još ne znam. Ono što me čeka nisam dosad nikad radio i pojma nemam kako će tijelo odreagirati. Vrijeme će pokazati.

Jučer nismo išli na rezultat - išli smo za gušt. Rezultat ovaj puta nije bio bitan. Otrčali smo rock-solid tempom i postepeno ga dizali. Interesantno kako se percepcija promijeni u samo godinu dana. Prošle godine mi je polumaraton bio nekakav milestone, a sada tek jedan od dužinskih treninga. Jučer sam išao 1:43:13h. To bi trebalo biti prosječno 4:53 min/km. Polarov graf neću pokazati jer ćete me optužiti da zabušavam. :)

Svjestan sam koliko tek sada treba raditi, ali motivacija je na nivou, ljestvicu sam postavio visoko, vremena imam... I postoji samo jedan protivnik koji me gleda iz ogledala svako jutro. Neki bradati zlikovac! I s vremenom je sve luđi i sve teže ga je nabiti! Bit će zabavno! :)

 

P.S. Službeni web site savskog polumaratona je ovdje. Tamo ćete naći rezultate i zilijon fotki.

Ja okupio samo nekolicinu, da ne bude prazno ispod. :)