SPD

Nakon mnogo premišljanja odlučio sam i ja preći na SPD. Osim povelike cijene, najviše me mučila misao da ću se s tim negdje razbiti.
Ali, (ne)razum je prevladao i počeo sam roštati web i tražiti modele. Što uzeti?
Neki se kunu u Time pedale. Zamalo su me uvjerili. :) S druge strane, Frozen ih ima i, nakon Shimana, jako je nezadoovljan s njima. Kaže da se teže ukapčaju i iskapčaju. Navodno ih je praktično nemoguće začepiti blatom, ali meni, kao početniku, činjenica da se teško ukapčaju/iskapčaju nikako nije legla. :) Osim toga, Time pedale nemaju nikakvu mogućnost modulacije težine ukapčanja/iskapčanja.
Drugi izbor mi je dio Shimano M520. Fine male pedale, sa dobrim recenzijama. Kažu da su dosta otporne na blato.
Kad sam našao model koji mi se svidja, trebalo je naći kod koga to naći. Marko-projekt ih je imao ali su ih prodali i ne mogu ih naručiti (premda mi se gazda prošle godine hvalio da on može naručiti sve što mi treba). Aleš nije imao taj model, ali je imao neke starije Shimano modele. Bero me je uputio na Buhina. Pa sam se sa njim dogovorio. Čovjek se raspitao i uspio mi je nabaviti M540. Radi se o 100 kn skupljim pedalama koje imaju isti oblik, ali puno jače lagere i 50 grama manje mase.
Pedale sam složio 29.5. i odmah otišao na probnu vožnju na Jarun navečer. Prvi pad već pred zgradom - iskopčam desnu nogu a zaboravim lijevu. :) Od onda sam počeo jako paziti. :)
Cipele sam kupkio u CC-u. Uzeo sam obične Northwave action za 500 kn. Uz cijenu pedala od 400 kn, došao sam do pristojne cifre.

Da li mi je žao? Ni najmanje! SPD je zakon! Efikasnije i ugodnije pedaliranje, po kiši nema straha da će noga iskliznuti sa pedale što je naročito opasno po spustu kroz šumu, a i dobro izgledaju. :))

Moja preporuka svim ozbiljnijim biciklistima!