Kharma, the white

kuota teaser

Nakon što je Focus izrazio želju za mirovinom koja se nije mogla odbiti niti odgoditi, postavilo se pitanje kako dalje. Tko će biti nasljednik trening mašine čiju ulogu je Focus obavljao sedam dugih godina.

Neko kratko vrijeme sam imao ideju da kupim ponovo aluminijsku ramu, ali u nedostatku bilo čega vrijednog spomena, sam odustao. Izbor je pao na karbon.

A kad smo kod karbona... U tom svijetu ćete naći framesetove koji se kreću u rasponu od 2500 do vrtoglavih 7000 eura. Toliko love nemam, a i da imam, ne bih je dao za jedan frameset, pa makar ponijem išao uzbrdo.

Ja sam još 2007 godine umalo kupio jednu karbonsku Kuotu, ali me glas razuma (čemu mijenjati bicikl koji ide jako dobro i koji mi odgovara?) odgovorio. Ipak, Kuota je još od tada bila moja neostvarena želja i sad, kad sam umalo postao pješak đak, više nije bilo vrdanja.

Te, 2007 godine su me neki odgovarali od Kuote jer Kuota radi monocoque rame koje su krute i napravljene su da budu jurilice bez da su nešto posebno udobne. Monocoque rama je rama napravljena iz jednog komada, bez spojeva cijevi i kao takva donosi svoje prrednosti i mane. Ljudi često žive u uvjerenju da je karbon po definiciji udobniji od aluminija, a to ne mora nužno biti tako. Udobnost koju karbon kao takav nudi nije bila slučaj kod Kuote.

S druge strane, nije mi padalo na pamet platiti 2500+ eura za neku "finu", udobnu ramu razvikanog proizvođača (npr Colnago), a danas ionako na tržištu ima cijelo čudo monocoque rama i teško je na prvu loptu procijeniti udobnost neke rame samo na osnovu distinkcije da li je spajana ili je izlivena iz jednog komada.

Focus više nisam uzimao u obzir, a ostali nerazvikani proizvođači mi jednostavno nisu bili lijepi. Ako već trebam dati šaku para, onda želim da mi se sviđa. Dodatno pitanje je bilo gdje kupiti novu ramu. Sreća u nesreći je da smo ovaj mjesec ušli u EU pa je naručivanje iz EU postalo jednostavno kao dostava sarme iz Osijeka u Zagreb. Još do prije mjesec dana bih bio u problemima i morao raditi akrobacije sa odlaskom u Austriju po ramu, ali danas su stvari vrlo jednostavne: nađete web shop unutar EU koji je dovoljno ozbiljan i s kojim možete normalno surađivati, naručite, platite i čekate dostavu na kućni prag.

Kad sam se već doveo u situaciju kupovanja karbonske rame koja po definiciji nije jeftina, ponovo sam počeo gledati Kuote. Pred šest godina se Kuota Kebel frameset mogao dobiti za 1100 eura. Frameset uključuje ramu, vilicu i sic štangu koja je vrlo često aero oblika tako da osim proizvođačeve nećete moći koristiti neku drugu. Danas su se stvari malo promijenile i cijene su isto tako malo otišle gore, ali, na svu sreću, i neke druge Kuotine rame su doživjele evoluciju.

Jedna od njih je bila i Kharma koju sada krasi aero oblik svih cijevi, pa tako i sic štange. Frćkava mi je našla web whop Edelrad u Njemačkoj koji je prodavao novi Kharma 2012 frameset za 900 eura. Našla je i jedan webshop u Švicarskoj koji je za iste pare prodavao Kharma Evo 2013, ali mi je bijela Kharma 2012 bila puno ljepša, a bez daljnjega, oba frameseta su dobra, samo je bilo pitanje osobnog ukusa.

Osim toga, Stefan Stoetter iz Edelrada se pokazao odličan tip koji je uredno odgovarao na mailove, promptno mi izmjerio na samom framesetu sve što sam ga pitao a nije bilo jasno iz tvorničkih podataka i odmah je znao za KAP (Kuota Assurance Program), za razliku od Švicaraca koji za KAP nikad nisu čuli.

Što je to KAP? KAP je produžena garancija koja na frameset sa dvije godine, garanciju diže na 10 godina. Osim toga, nudi dodatne pogodnosti u slučaju uništenja rame zbog sudara ili neke druge nezgode koju garancija ne pokriva. Također, za vrijeme trajanja, KAP omogućuje veće rabate na nabavku novih Kuota framesetova. Meni je bilo bitno onih 10 godina garancije. Poučen iskustvom sa Focusom, kad je rama otkazala nakon sedam godina, a garancija je istekla nakon pet godina, platio sam tih dodatnih 150 eura za 10 godina pokrivenosti garantnog roka. To je oko 100 kn godišnje, a ako mi slučajno zatreba, bit će mi drago da je imam.

Jedina dilema je bila veličina. Naime, Kuota ima veličine malo između onog što sam dosad vozio i trebalo je malo mozganja, googlanja i bacanja graha da se na kraju odlučim za L veličinu. Nisam si želio preveliku ramu, pogotovo iz razloga što sam htio bicikl koji mogu voziti i sa aerobarovima. Tablice veličina i geometrija možete vidjeti ovdje.

Uz plaćanje paypalom i DPD dostavu za 45 eura na kućnu adresu, Kharma je bila u mojim rukama nakon tri radna dana. DPD ima neobično dostavno vrijeme, ali je moguće nazvati ih prije i dogovoriti se za dostavu u firmu u radno vrijeme, npr.

Dok je rama bila na putu, iskoristio sam priliku da sa Focusa skinem sve dijelove i sve dobro očistim. Interesantno je kako sakon sedam godina korištenja Ultegra izgleda isto kao prvog dana. Sigurno je već dosta rasklampana, ali je itekako upotrebljiva. Nova grupa košta 800-900 eura, pa mi je u interesu da sa ovom izdržim još sezonu ili dvije.

kuota frameset

Kuota Kharma frameset: nakon vađenja iz kutije

Vođica je nesebično pristao žrtvovati par sati svog života kako bismo od gomile dijelova sklopili pošten bicikl i Kharma je oživjela u njegovim rukama 16.7.2013 u večernjim satima. Sve sam nekako stoički istrpio, ali rezanje steerera... Pilom po novoj vilici... Da ne pričam da nakon rezanja nema natrag, a ja imam drop od -11cm i nemam pojma kako će se Kuota ponašati tako podešena... Zato smo steerer pilili tako da imamo iznad još dva mala spacera, za svaki slučaj. Konačno skraćivanje ćemo raditi nakon nekoliko mjeseci kad budem siguran da je to to.

Četiri sata kasnije, od gomile beživotnih dijelova je nastao jedan pravi bicikl. Namjestio sam ga po mjerama sa Focusa i večer sam završio tako da smo sve složili, a nisam imao priliku niti sjesti na njega.

Nešto fotki sa samog slaganja možete pogledati ovdje.

 

U par dana koji su slijedili sam napravio nekoliko test vožnji, još malo iskorigirao sic i prvi zaključci slijede:

  • Kuota Kharma definitivno spada u krute monocoque rame što za posljedicu ima vrlo dobar prijenos snage na kotače. Auszicanje uzbrdo ide jako dobro, a osjećaj je kao da stojite na betonskoj gredi. Nema da se nešto pomakne i koliko sile uspijete prenijeti na pedale, toliko ćete otići gore. Fleksanje rame nisam primijetio ma koliko je silovao u svim smjerovima. E sad, ako mi dođe netko od 110 kila i kaže da mu rama fleksa, prvo ga treba poslati u ZOO po nosoroga jer je očigledno fulao vozilo. :) Ako tražite jurilicu koja će uslišiti sve vaše nemoralne biciklističke želje bez da i zatitra, Kharma bi mogla biti za vas.
  • Negativna strane krute rame je osjetljivost na loše ceste. Dok je asfalt dobar, Kharma leti kao mlažnjak i ako je imate snage tjerati, odvešće vas na kraj svijeta. Međutim, kad je asfalt grbav, pun rupa i izbrazdan kako to na Balklanu često biva, Kharma sve neravnive vraća direktno na vozača. Ne upija ni približno kao moj stari aluminijski Focus. Ako tražite prvenstveno udoban bicikl u svim uvjetima, Kharma vjetrojatno nije za vas.
  • Geometrija je slična mojoj staroj geometriji na Focusu uz nešto kraći head tube što meni osobno odgovara s obzirom na veći drop i aerobarove koje volim gore voziti. Na aerobarovima Kharma ide puno bolje od Focusa, a uz isti drop volan nije ni približno nervozan kao što je to kod Focusa bio slučaj.
  • Upravljivost je vrlo dobra, kontrola putanje odlična. Prvi dojmovi su da ovaj bicikl ide kroz zrak kao nož kroz putar.
  • Cijena od 900 eura je odlična s obzirom na cijene ostalih framesetova na tržištu. Čak je Focus Izalco frameset 1500 eura, a Focus je do jučer bio marginalni proizvođač. Sve cijene su otišle u nebesa, Ghost i Cube su danas renomirani proizvođači, njihovo ime također plaćate određene novce i sve je teže naći pristojan frameset za ispod 1500 eura. Da se razumijemo, ima Kuota i dosta skupljih framesetova, ako vas baš svrbe novci, ali srećom Kharma je upala u neku moju kalkulaciju. Činjenica da smo dio EU uvelike olakšava stvar jer je Kuotu praktično nemoguće bilo naći u HR i SLO za isprobati.

kuota final

 

Gledajući omjer uloženo/dobiveno, Kuota Kharma vrlo visoko kotira. Još ako ste jedan od onih kojima se sviđa njihov dizajn i boje... Spojili ste ugodno s isplativim. Meni je itekako legla, a tek smo se upoznali.

Nisam od onih koji usklađuju nijansu dresa sa nijansom nipli ili trake za volan, tako da je ovo vjerojatno najbolje izdanje koje ćete od moje Kuote vidjeti. Na prvi pogled. Ali imam opasne planove s njom koji počinju već sutra.

Kharma, the white, simboličko ime sa simboličkom bojom. Za jedno drugačije danas. A sutra... Tko zna... ;)


Godspeed! :)