Tacx Fortius: poslovni model 5 godina kasnije

fortius 

Kad se Fortius pojavio i kad su mu ispeglali neke dječije bolesti, bila je to vrhunska mašina koju je pogonio elektromotor sa mogućnosti da vas optereti sa 1500W opterećenja.

I, stvarno, Fortius ste si mogli isprogramirati da vas potrga u pola sata. Nagli skokovi, usponi, spustevi, ... Sve je to Fortius radio vrhunski. Čak je i Fortius softver koji je s njim dolazio bio poprilično dobar.

 Da se ne ponavljam, pogledajte veliki test Fortiusa s početka 2010.

I sve što je tamo napisano stoji. Tom testu su prethodila tri mjeseca jahanja po Fortiusu i te zime sam na njemu napravio preko 3000km.

Međutim, onda na tržište dolaze 64-bitni windowsi i tu počinje cijelo čudo problema za Tacx i njegove korisnike koje traje i do danas, samo je pitanje kad i koliko će vas neka od tih stavki pogoditi.

Što se točno desilo?

Paaaa... Tacx nije softverska firma. Oni rade trenažere već dugi niz godina i u tome su oduvijek bili vrhunski. Spajanje hardvera kojeg rade jako dobro sa softverom na PC-u je puno veći korak naprijed nego se njima u to vrijeme činilo. Relativno je lako na tržište izbaciti komad softvera. Pobrinuti se da se bugovi rješavaju dovoljno brzo, da svaka iduća verzija softvera bude poudzanija od prethodne i shvatiti da kvalitetan softver ne čini samo popis featurea nego stabilnost cijelog sustava je nešto sasvim drugo.

I tu se Tacx malo pogubio.

U startu su se zajebali jer su softver vezali za previše vanjskih sila na koje nemaju utjecaj: .Net framweork, Direct 3D, flv video codec...

S druge strane, prebrzo su ukinuli support za originalni Fortius softver koji je (zbog drivera za motorbrake) radio samo na 32-bitnim windowsima. Umjesto da napišu 64-bitni driver za postojeći provjereni softver, oni su izdali Tacx Training software (TTS) 2.0 koji je imao više bugova nego ulični pas buha.

I tako se TTS2 vrlo brzo našao na shitlisti mnogih. Ali to nije sve. Tacx je od korisnika u pravilu zahtijevao da kupe taj novi softver ako žele da im trenažer radi sa novim windowsima.

Kako se TTS2 pokazao gorim od Titanika, ubrzo je izašao TTS3, a nakon njega TTS4. TTS4 još nisam probao (iz jednostavnog razloga što im ne dam preko 100 eura za njega), ali TTS3 sam dobio od Tacx supporta na ime tih istih 64-bitnih windowsa i to ne bez borbe.

Najprije su me otpilili sa mojim zahtjevom i tražili da platim novi softver. Ja sam tražio samo da mi trenažer radi. Naime, Fortius bez softvera za PC ne može raditi.

Morao sam im objasniti neke stvari i zatražiti dodatno objašnjenje. Morao sam im nacrtati situaciju i tražiti da zajedno definiramo osnovnu funkcionalnost uređaja u skladu sa EU standardima. Umjesto objašnjenja sam dobio serijski broj i aktivacijski kod za TTS3.

Ipak, ovo ništa ne mijenja na stvari. Dok je Robi radio u CIklo-Centru, zajedno smo analizirali cijelu lepezu korisničkih problema vezanih uz Fortius, a ravno nula njih je bilo uzrokovano samim trenažerom - svi su bili softverske prirode.

I umjesto da Tacx nauči zbrajati dva i dva, pokrije se ušima i u poslovni plan i strategiju stavi softver kao prioritet i nešto što će za osnovnu funkcionalnost dijeliti svima koji za to pokažu interes, oni su greške u vlastitom softveru pokušavali (a to i danas rade) ponovno naplatiti korisnicima forsirajući ih da kupuju novi softver.

Nisam siguran koliko su shvatili što sam im svojedobno pokušao reći. Jednu vatru su (u)gasili tako da su mi dali TTS3 licencu bez odgovora na moj upit, a i dalje su nastavili guslati po svom.

TTS3 navodno ima problema sa USB 3.0 portovima i evo nas ponovo na početku priče o kupovini novijeg softvera.

Da stvar bude gora, uopće nema potrebe za takvu sitničavost. Tacx TTS softver je samo dio cijele VirtualReality priče. Tu su RealVideo i VR moduli na kojima se itekako može dići fina lova. Za svaki ekstra DVD sa sadržajem Tacx naplaćuje finu lovu i to je skroz u redu. Ali imati korisničku podršku kojoj je odgovor na bugove u vlastitom softveru: "evo, kupi novi za 100 eura"... To više ne prolazi ni u Mongoliji.

Da se razumijemo, Fortius je predivna i vrlo pouzdana mašina. Moj se vrti od kraja 2009, ima 6500km i to samo zato što dvije sezone nisam ni sjeo na njega i dosad nije imao nikakvih problema. Nedavno sam zamijenio kabele jer su mi stari korodirali, a za sve ostalo što me je mučilo, muči i mučit će me, u prvom redu je kriv taj njihov softver za koji Tacx i dalje nema kvalitetan poslovni plan.

Kad smo kod nerazumijevanja softverskog svijeta, samo još jedna crtica: Od TTS 2.0 verzije, Tacx uvodi opciju da si naloadate vlastiti GPS track i, uz pomoć, Google Earth plugina i njihovog simulatora za elektromotor, vozite isti teren kao vani. Ideja vrhunska, ali...! Nisu se sjetili dogovoriti poslovni model sa Googleom oko toga i Google im je, kad je vidio da se ovi kite tuđim perjem, zavrnuo pipu.

Kako je Tacx reagirao? Pa jednostavno: korisnik će, ako ga ta opcija zanima, plaćati dodatnih 30 eura godišnje. Za softver koji košta preko 100 eura kao takav. Na mašini koja u startu košta barem 600 eura. "Real Life Training", kaže Tacx da se zove ta opcija. "Very Unreal Training", rekao bih ja. :)

Tacx se u cijelom tom softverskom džumbusu i modelima plaćanja uopće nije snašao i ostaje samo vidjeti da li će se u budućnosti opametiti ili će ih slabiji i neinventivniji proizvođači softvera pregaziti. Brod im srlja prema ledenjaku. Krajnje je vrijeme da okrenu to kormilo.

Osobno, da danas kupujem trenažer, odabrao bih model sličnih osobina ali bez spajanja na vanjski PC. Neka ima svoj kompjuter i ekran. Ne treba mi "feature upgrade" svake godine. Ne treba mi "Real Life Zajebancija" svake sezone. Ne želim bacati grah da li će cijeli sistem raditi kad god treba reinstalirati OS ili Tacx softver.

Tacx Fortrius - vrhunska mašina, ali...! Čuvajte se programerske ruke. :)

 

Fortius simfonija: ne jebite po softveru i dajte mu da svira!