(De)bilderski sladoled

Volite li sladoled? Pale li vas šećerleme? A ne biste ih baš trebali jesti? Evo jednostavnog recepta za lagani desert sa minimalno šećera, maksimalno proteina i fin blag okus. I malo kalorija, naravno. :) 

1. Potrebne namirnice

1 kg posnog sira
2 mjerice whey-a (u mom slučaju weider premium whey od jagode) (70g)
2 vanilin šećera (2x10g)
1 dcl mlijeka (1,5%  mliječne masti)
1 dcl vode (po potrebi i malo više)

sastojci

Sve ove mjere možete i prepoloviti ako vam se kila i kusur "sladoledne" mase čini previše. 

2. Priprema

Ne može biti jednostavnije: sve sastojke stavimo u oveću posudu i dobro izmiksamo (desetak minuta). Podijelimo u zdjelice i stavimo u frižider. Nije pametno staviti ovaj desert u zamrzivač jer ćete si zube polomiti na njemu kad se stvar pošteno stvrdne.
Meni se kao najbolji posni sir pokazao Vindijin koji je ujedno i najviše vodenast, ali odgovaraće i bilo koji drugi ako ga dobro izmiksate.

posni sir
 vanilin šećer i whey
 sve u istoj posudi uz dodatak mlijeka i vode  gotovo :)

 

3. Kalorijska vrijednost

 Namirnicakcal 
 1 kg posnog sira 760
70g  whey-a 260
 20g vanilin šećera
 78
 1 dcl mlijeka (1,5%)
 46
 1 dcl vode
 0

 

 

 

 

 

 

Dobili smo 1144 kcal na oko 1,3 kg smjese. Ovo nam daje oko 88 kcal/100g, od čega je puuuno proteina (14g proteina, 4,5g ugljikohidrata i 0,5g masti). Ako usporedimo čisti posni sir koji ima 76 kcal/100g, "dodana vrijednost" je minorna uz značajan dodatak whey proteina i minimalan dodatak UH u obliku šećera.

Idealna zamjena za klasične deserte gdje se klasični sladoledi drže na minimum 200 kcal i to ako su čisti. Danas su sladoledi mahom opake šećerleme upakirane u bezazlene omote i sadrže gomilu čokolade, karamela i ostalih dodataka koji su u stanju učas uduplati kalorijsku vrijednost i svesti takav sladoled na gotovo sam šećer.

(de)bilderski sladoled

Chemical Mario vam želi dobar tek! :)