Ultimate musli (nemoralna mješavina)

1. Zašto ovo?

U biciklističkom svijetu je opće poznato da prije utrka i raznoraznih dešavanja svatko pojede svoju tajnu kombinaciju ptičije hrane, u narodu poznatije pod nazivom "musli".

Neki to vole sa čokoladom, drugi jedu samo zobene,treći kuhaju sa mlijekom, a kombinacija tog oku neuglednog sadržaja ima mali milijun. Otiđite u neki trgovački centar i pogledajte što se sve nudi po policama. Zavrtjeće vam se u glavi.

Međutim, zajednička stvar za 99% tih musla po trgovačkim centrima je da sadrže užasno puno dodanog šećera kojeg niste ni svjesni, pogotovo ako vam nepca nisu navikla na specifičan asketski okus nezašećerenih musla.

Tako sam i ja godinu dana isprobavao, trpao se Vitalis i sličnim šećerlemama, čak dodatno dodavao med unutra... U početku mi je jednostavno falilo okusa.

Kao dugogodišnji vegetarijanac (doduše ne sasvim jer jedem ribu, jaja i mliječne proizvode) naišao sam na problem kako unijeti dovoljno željeza jer su mi uredno mjerili željezo blizu donje prihvatljive razine. Tako sam, mijenjajući prehranu, promijenio dosta toga, a u skladu s tim je nastala i ova kombinacija musla.

Za ovaj "ultimate spoj" bezukusa je u biti zaslužna Sandra koja si je dala truda, proučila gdje se sve može dobiti željezo iz žitarica i prvi put donijela sastojke na stol koje je trebalo umiješati u dobrom omjeru.

S obzirom da me ljudi dosta često pitaju što to ima u tim muslima, da se šatro zgražaju da im ne valja, a prije vožnjica i utrka redovito vole probati sadržaj moje kutije koja sadrži "žbuku za zid" (by Barakokula :)), da ja svakom posebno ne prepričavam i ne donosim uzorke, slijedi recept za ovu nemoralnu mješavinu koju svi preziru a svi vole da si malo zagolicaju nepca s istom. :)

Pa krenimo redom...

2. Sastojci

Sve što vam treba može je lako nabaviti kod nas (npr u DM-u), a svodi se na 4 osnovna sastojka i malo dodatnih grožđica.

sastojci

 

2.1. Alnatura Maxi musli

musli vulgaris  musli vulgaris

 

Po deklaraciji sadrže 68% pahuljica integralnih žitarica (integralne zobene pahuljice, integralne ječmene pahuljice, integralne pšenične pahuljice, integralne ražene pahuljice), 16% grožđica, 5% lješnjaka, te u tragovima sjeme suncokreta, sezam, heljdu i laneno sjeme.

U biti sadrže najviše zobenih pahuljica, lješnjaci su cijeli, a ostalog unutra je po malo.

Nekima su ti lješnjaci bili jedino zadovoljstvo dok su ih jeli. Da citiram Barakokulu: "jedeš žbuku bez okusa i kad nađeš lješnjak unutra, prvo ga prošetaš po rubu od sreće". Ovo su, naravno, laži i objede! :)

2.2. Laneno sjeme

laneno sjeme  laneno sjeme

 

Bogato dobrim masnoćama: linolnom i linolenskom kiselinom, kao i omega 3 masnim kiselinama. Također sadrži vlakna i na prirodni način regulira probavu. Bilderi uredno uzimaju laneno ulje na žlicu. Probao sam to, ali nije mi se dopalo. Moj stari se još uvijek drži one stare da se laneno ulje koristi za podmazivanje mašina za šivanje, a ne u prehrani. :)

Lanene sjemenke je najbolje kupiti cijele i samljeti ih u mlinu za kavu. Naravno, ako niste navikli na taj okus, moglo bi vam se desiti da se ne možete prisiliti da to pojedete. U tom slučaju, kupite već mljeveni lan - poprilično ishlapjelu varijantu koja nema ni približno jak okus kao friško mljeveni.

2.3. Pšenične posije

 

 pšenične posije  pšenične posije

Bogate neprobavljivim vlaknima, sadrže malo masnoće i puno vitamina B, te cink. Od žitnih nusproizvoda sadrže najviše vlakana (oko 8%). Da, to su one iste koje se kupuju kao hrana za kokice. :) Navodno se teško mogu jesti same (mada sam i to probao i ide bez problema :)), pa ih se uvijek dodaje u smjese.

2.4. Prosene pahuljice

 

prosene pahuljice  prosene pahuljice

Legende kažu da prosene pahuljice sadrže dosta željeza. Legende isto tako kažu da tijelo najbolje željezo može apsorbirati iz mesa, ne iz povrća, ali neki su se odlučili za drugačiji put. :)

Prosene pahuljice mogu smjesi dati malo ljepljivu teksturu kad se nakvasi tako da je čine kompaktnijom. Prosene pahuljice također sadrže dosta vlakana.

2.5. Grožđice

 

grožđice  grožđice

O grožđicama ne treba puno reći. Dobar izvor željeza, kalija, selena, sadrže i vitamin A, a bome i grožđani šećer, što nas sve veseli jer tijelo vapi za šećerima puno više nego za tamo nekom kokošijom hranom u obliku posija. ;)

 

3. Priprema "nemoralne mješavine"

Za pripremu će vam trebati jedan kuhinjski stol, jedna dovoljno velika posuda kako biste sve to mogli dobro izmiješati, mlin za kavu s kojim ćete samljeti lanene sjemenke (nije potrebno ako ste se odlučili za varijantu već samljevenog lana) i jedna precizna vaga (mada možete ovo i od oka "vagnuti").

Što se količina tiče, slijedi tablica:

NAMIRNICA
kcal / 100g
količina (g)
maxi musli  366  500
laneno sjeme  376  250
pšenične posije  172  125
prosene pahuljice  365  250
grožđice  250  50

 

3.1. Korak 1: baza

1

Bazu čine osnovni Maxi musli. Potrebno nam je 500g istih.

3.2. Korak 2: laneno sjeme

lan u zrnu

Vagnemo 250g lanenog sjemena. Još jednom podsjećam da lan ima specifičan okus koji je nekima opor i neprivlačan, pa je najbolje da sa dodavanjem lana u musle počnete konzervativno i uvjerite se koliko ga vaše nepce može tolerirati.

 mljeveni lan  mljeveni lan

 

U mlinu za kavu sameljemo lan, dodamo ga u smjesu i dobro promiješamo. Ne želimo da nam se desi da ugrizemo izolirani grumen mljevenog lana ;) Neka vas možebitni opori miris lana u muslima ne smeta. Stvar će neutralizirati sastojci koji dolaze.

2

3.3. Korak 3: Pšenične posije

pšenične posije  3

Vagnemo 125g pšeničnih posija i umiješamo u musle.

3.4. Korak 4: Prosene pahuljice

prosene pahuljice

Sve jasno: 250g prosenih pahuljica dobro umiješamo.

3.5. Korak 5: dodatne grožđice

grožđice

Iako u originalnom pakiranju musla ima nešto grožđica, kad se u smjesu dodaju ostali sastojci, nije zgorega malo "podebljati" grožđice unutra. Problem sa grožđicama je što je teško naći kvalitetne grožđice koje neće sadržavati 30% peteljki i 20% ostalog smeća i tako vam učiniti musle neprobavljivim. U DM-u postoje Alnatura grožđice pakirane po 500g koje su vrlo dobre. Preporučujem. 

50g grožđica bi trebalo biti dovoljno.

4. Ultimate musli u punom sjaju :)

nemoralna mješavina :) nemoralna mješavina :)

 

Na kraju smo dobili kvalitetnu mješavinu musla bez dodatnih šećera, sa dobrim masnoćama iz lanenog sjemena, dodatkom željeza iz prosenih pahuljica i puno vlakana. Kalorijska vrijednost je pristojnih 342 kcal/100g, što je manje od maxi musla samih.

Kako ih jesti? Kako god želite, samo nemojte na suho jer bi to moglo mnogo da vas boli. :)

Ja ih volim sa voćnim jogurtom sa 0,9% masti ili sa sličnim običnim jogurtom (mada za ovu drugu varijantu morate malo istrenirati čulo bezukusa ;)) ujutro kao prvi obrok. Neki su ih probali kuhati sa mlijekom i malo šećera i onda su im bili bolji. Možete ih jesti sa običnim jogurtom i dodatkom svježeg voća, ali je problem da se, uz današnji ritam života, teško može uvijek osigurati kvalitetno svježe voće, tako da meni i dalje najviše paše low-fat voćni jogurt.

Na vama je da odlučite.

Dobar tek! :)

food! :)