Za proteinske čistunce

100% whey isolate

"Cijelo selo šmrče bijelo", rekao bi DJ Krmak. I bio bi u pravu. :)

Whey protein ne treba posebno predstavljati - radi se o magičnom prahu kojeg svakodnevno štuju bilderi, biciklisti, trkači, pozeri i profesionalci. Bilderi preporučuju konzumaciju i do 2g proteina po kilogramu tjelesne mase dnevno. Možda vam ovo tako ne izgleda, ali radi se o kamari proteina! Ako k tome dodamo i vremenski faktor (kada proteine treba uzimati i u kojim koncentracijama), jasno je da je magični prah koji spašava stvar - whey protein.

Ne bih ovdje razglabao o prednostima whey proteina u odnosu na druge vrste proteina (jajčane ili sojine). Navešću samo neke: brza probavljivost (što ih čini idealnim za prvi obrok nakon treninga kad tijelo najbolje iskorištava proteine za oporavak i izgradnju mišića), najveći su izvor esencijalnih amino kiselina,imaju anti-kataboličku i važnu imunološku funkciju (sadrže glutamin)...
Whey se smatra biološki najvrednijim izvorom proteina. Za više informacija, pogledajte ovdje .

Danas na tržištu možete pronaći čitavu lepezu proizvođača whey-a i manje-više svi su dobri. Jedino treba paziti da whey koji kupite obavezno sadrži glutamin (sjetimo se anti-kataboličke funkcije za koju je najzaslužniji upravo glutamin).

E, ali cjepidlake ne bi bile cjepidlake kad ne bi i ovdje našli nešto okočega će se brinuti - dodana sladila. Naime, whey uglavnom kupujete obogaćen okusima: banana, jagoda, vanilija, čokolada... Da bi vam whey shake bio ukusniji, proizvođači u whey umiješaju određenu dozu umjetnih sladila i okusa tako da vam se čini da pijete lagani shake od banane, jagode ili vanilije. Ovo nipošto nije loše i osobno mislim da je potpuno svejedno o kakvom je sladilu riječ za sve koji ne konzumiraju više kilograma whey-a mjesečno (a oni kojima takve količine stvarno trebaju ionako imaju puno važnijih problema :)).

Naravno, i ovo treba uzeti sa zrnom soli. Dok su neka sladila bezopasna, druga su pravi otrovi. Jedan od njih je asparatm koji vas može opako unesrećiti jer djeluje tako da uništava nervne stanice (vrlo lako ćete izgooglati gomilu članaka koji govore o opasnosti ove tvari u ljudskoj prehrani). Stoga je zgodno ako whey koji koristite ne sadrži baš aspartam. Ovo ne znači da su sva sladila otrovi i da ih po svaku cijenu treba izbjegavati.

Ipak, za sve koji se pale na čistoću proteina, evo jednog bombončića: 100% whey izolat bez dodatnih šećera, te sa praktično ništa laktoze i masti. U 100g ovog bezokusnog praha se nalazi nevjerojatnih 92g čistog whey proteina.

 što kaže čitulja? :) što kaže čitulja?
 

 sastav
(sastav)

Whey izolat (za referencu: postoje i hidrolizat i koncentrat) omogućuje najveću koncentraciju proteina i odsustvo laktoze. Samim tim je i najskuplji. Većina whey-a koju možete kupiti je mješavina koncentrata,hidrolizata i izolata, s tim da ovog zadnjeg ima najmanje. Istu količinu whey-a ćete platiti osjetno više ako želite imati čisti izolat.

Dakle, za sve koji ciljaju na whey bez dodataka boja i sladila, ovaj izolat je upravo to: čisti protein, bez kompromisa. To ćete platiti (osim novcem) posvemašnjim bezukusom, ali, ako ste jedan od onih koji istinski cijene pravu kemiju, na to ste veći navikli. ;)

mmmm, njami! :)

Što se topivosti tiče, odlično je topiv u vodi, tako da se nećete morati oteliti dok se riješite grudica u otopini. Okus je, kao što sam i napomenuo, nepostojeći do bljutav, ali pravi opis bi bio: gumenast. Ako baš inzistirate na proteinima bez dodatnih sladila i aroma, na ovo ćete se morati naviknuti, ali privikavanje je brzo i bezbolno. Što se kvalitete tiče, ona je neupitna. U jednoj mjerici od 27g dobit ćete 25g kvalitetnog proteina! Smješajte ga s 2 deci vode u shakeru i nemojte očekivati ugodne okuse dok ga budete pili (ali ni previše gadne).

na vagi

Osobno, nemam problema sa "normalnim" whey proteinima sa dodanim okusima. Malo sladila me ne brine, samo da nije onaj aspartam. Ovu kantu od 2 kile izolata sam uzeo za probu, što nikako ne znači da ću se u budućnosti odreći whey-a sa okusom jagode ili vanilije.

A odgovor na pitanje "vrijedi li žrtvovati čulo okusa zbog ideje o apsolutno čistom whey-u" ostavljam vama na procjenu. :)