Zobeno-proteinske palačinke

O važnosti zobi u sportskoj prehrani ne treba previše govoriti: radi se o vrlo vrijednoj žitarici sa niskim inzulinskim indeksom. Niski inzulinski indeks sprečava pojavu inzulinskih šiljaka. Laički rečeno, nagli inzulinski skovovi i padovi tijelu signaliziraju da više energije posprema u masti (rezerve). O glikemijskim i inzulinskim indeksima hrane i njihovom utjecaju na metabolizam pročitajte u nekoj od specijaliziranih knjiga ili izgooglajte (ja definitivno nisam tu stručnjak, samo znam ponešto o tome).

Vratimo se mi zobi. Zbog sastava ugljikohidrata u zobi, ona će se sporije probavljati i neće izazivati inzulinske šiljke, te će vas tako ravnomjernije i dugotrajnije činiti sitim. Kao posljedicu toga, imat ćete ravnomjernije i dugotrajnije opskrbljivanje energijom.

Zob ima više proteina od drugih žitarica.100g zobi ima čak 17g proteina. Dobar je izvor aminokiselina, vitamina (A, B1, B5, B6, E, K...) i minerala (Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn...). Zob regulira probavu, ubrzava detoksikaciju organizma, jača imunološki sustav (ubrzava stvaranje T limfocita),a sadrži i rijetki vitamin H (biotin) koji povoljno djeluje na kosu, kožu i notke. Radi se o žitarici koja sadrži najviše masnih kiselina (oleinska i linolenska) raspoređenih u vrlo dobrom omjeru.

Drugim riječima, zob je žitarica koja se pod obavezno mora naći u vašem tanjuru. ;) Body bilderi su davno shvatili važnost zobi i zobene pahuljice su im dio svakodnevne prehrane. Mnogi proizvođači energetskih pločica su počeli raditi tzv "oat snackove", energetske pločice od zobenog brašna/pahuljica sa dodatkom meda i sušenog voća koje su vrlo ukusne i dobre kao "parketi" na biciklističkim vožnjama i utrkama (informacija iz prve ruke :))...

Nadam se da ste do sad shvatili da je zob oduvijek bila vaša omiljena žitarica, samo to dosad niste znali. Osim toga.. Ako je konji toliko vole, sigurno ima nešto u tome. Konji su pametne životinje. ;)

 

zobene  zobene

 

Zob ima jako puno primjena i načina pripremanja. Najpoznatije su zobene pahuljice za doručak s mlijekom ili jogurtom. Ali od zobi se mogu napraviti i odlične palačinke podebljane proteinima.

1. Sastojci

Za zobeno-proteinske palačinke vam treba:

  • 500g zobenih pahuljica
  • 1 cijelo jaje, 1 bjelanjak
  • 30g whey-a (za ovo je najbolji whey izolat jer sadrži čisti protein bez boja i sladila)
  • 1 vanilin šećer
  • 6 dcl mlijeka
  • 4 dcl vode
sastojci


Također će vam trebati mlin u kojem ćete samljeti zobene pahuljice i napraviti zobeno brašno. Mlin za kavu će biti sasvim dovoljan, iako je poželjno da ima što veći spremnik kako biste zobene samljeli u konačnom broju koraka. :)

Trebaće vam i dobra tava za palačinke i jak plamenik. Nisam probao peći na strujnom kolu, ali nešto mi govori da to ne bi bilo najuputnije u ovom slučaju. Ako možete birati, birajte plin.Što se tave tiče, nadam se da imate neku poštenu masivnu teflonsku tavu za palačinke jer bi vam inače stvar mogla opako zagorjeti. U pravoj tavi ćete palačinke moći napraviti bez kapi ulja.

 

2. Priprema

2.1. Zobeno brašno

Najjednostavnije je kupiti gotovo zobeno brašno u bio-bio po "pristupačnim" cijenama, ali je daleko jeftinije samljeti zobene pahuljice i sami si napraviti brašno. Mlin za kavu, 5 minuta strpljenja i začas ćete imati pola kile zobenog brašna.

zobene sameljemo u brašno  zobene sameljemo u brašno

2.2. Smjesa za palačinke

Dodamo jedno cijelo jaje, 1 bjelanjak, 30g whey izolata, vanilin šećer, 6 dcl mlijeka (1.5% mm) i 4 dcl vode. Zob popije poprilične količine vode i litra tekućine koju utrpate unutra nikako nije previše.

I sve dobro izmiksamo. Možete na ruke, ali ja više volim mikserom.

 smjesa  smjesa

2.3. Napokon - palačinke! 

Postupak pečenja je skoro isti kao i kod normalnih palačinki od bijelog brašna. Kažem skoro jer treba imati u vidu nekoliko sitnica. Tava mora biti jako vruća! Pečemo bez ulja i mlaka tava znači temeljito lijepljenje smjese što ne želimo.

Zatim, imajte u vidu da nećete moći napraviti onako tanke palačinke kako ste to navikli kada ih radite sa bijelim brašnom. Od ove smjese ja obično dobijem 11 palačinki (ovisi naravno i o veličini tave).

Palačinke će biti manje elastične nego što ste navikli. Zgodno je poklopiti ih odmah nakon pečenja kako bi se vlaga zadržala u njima i kako bi ostale mekane.

palačinke  palačinke

 

Kad su palačinke gotove, ostavite ih poklopljene 5-10 minuta da se malo opuste. Nakon toga su spremne. Za što? Pa za sve! :)

 

 ta-daaa! :) mmmm :)

 

Možete ih mazati vašim omiljenim mazivom (ja sam nedavno nabavio nerafinirani domaći med sa Hvara koji je za mene pravo okriće), možete ih koristiti kao podlogu za obrok s posnim sirom, povrćem i tunom... Kombinacije su ograničene samo vašom maštom.

Imajte samo u vidu da zob sadrži dosta biljne smole i vlakana i da će vas "napuniti" temeljitije i dulje nego bijelo brašno, pa nemojte pretjerivati jer biste se mogli osjećati otežano u trbuhu. :)  Isto tako, zob na sebe navuče dosta vode, pa je zgodno natankati se pošteno nakon ovakvog obroka. :)

Evo i raspisa za one koji se pale na brojke:

 Namirnica  Količina  kcal  P  M  UH
 zobene pahuljice  500g  1705  85  35  330
 jaja  1 cijelo, 1 bjelanjak  120 12 6 0
 mlijeko 1,5% 6 dcl 276 20 9 28
 vanilin šećer  10g  39  0  0  10
 whey izolat  30g  110  27,6  0,3  0
za jednu palačinku  (1/11)
   205  13  4,6  33,5

 

 

 

Za kraj, pitajte bilo koje dijete iz nižih razreda osnovne škole: "što je to što jede zob i trči?" :)

Dobar tek! :)