Red Haba Delight: atomska bomba u maloj boci

Ovo je obavezno štivo za sve koji vole ljutu hranu.

Ja nikad nisam volio ljutu hranu. Nisam je podnosio, niti sam to htio kod sebe mijenjati. A onda sam otišao u Indiju.

Danas jako volim ljutu hranu. Jedino što me sprečava da ne stavim više chilija nego što stavljam je opasnost od ozljeda ždrijela i želuca. To me drži pod kontrolom.

Pred par dana me zove prijatelj da ima neke ljute začine koje prodaje jedna njegova prijateljica. I nakon nekoliko minuta "nagovaranja", uzeo sam jedan od njih na neviđeno. Drugi dan me je na stolu dočekala bočica od 150ml jarko crvene boje sa crvenom etiketom i gorućim feferonom na kojoj je pisalo: Red Haba Delight.

red_haba_delight

Otraga su pisala neka upozorenja o ljutini, ovo ono. Ma šta, pa ja sam prošao Indiju i njihovu kuhinju,  probao sam ljutih umaka svakakve vrste. Oni će meni o ljutini...

I dođem ja navečer kući, otvorim si tunu i gledam ja tu bočicu, ona gleda mene... I smije mi se sa poklopca slika ose sa plamenom u očima...

Ma šta, ja sam vidio sve ljuto što se može vidjeti! I otvorim ja to. Umočim nož do trećine, izvadim i otresem ono što je na njemu ostalo na rub tanjura. I počnem jesti.

Trebalo mi je jedno 30 sekundi da uspijem sam sebi promrmljati u bradu: "O mama!" Vidio sam ljutog i ljutog, ali ovo je bilo nešto posebno. Ovo je ubijalo na prvi dodir. Uspio sam to pojesti i spržiti si gornju usnu (koja mi i danas malo trne) i uliti u sebe jedno litru ipol tekućine. Nakon jedno 10 minuta sam u želucu osjetio demonstracije - nije to bila bol, ali ni daleko od nje. Sam sam sebe tapšao po ludoj glavi što sam krenuo konzervativno (inače na ljute umake nalijećem bez razmišljanja). Nikad prije mi se nije želudac bunio zbog ljutine, ovo je bio prvi put.

Drugi dan sam vidio na internetu što sam jeo. Red Habanero, jedna od najljućih paprika na svijetu. Na skali ljutine je gotovo u samom vrhu. Za usporedbu, crveni Tabasco (ono što se kod nas lako kupi u bilo kojoj trgovini) ima 2500-8000 jedinica (Scoville heat units). Red Savina Habanero ima 350000 - 580000 (ne, nisam dodao nulu viška!). Za sve koje zanima, pogledajte tu skalu.

Ovo je toliko brutalno da ga treba držati van slobodne prodaje. Ovo je chilli umak nad umacima. U biti, chilli kakav mi poznajemo je razblažena kamilica prema ovome. Uz Red Haba Delight bi se trebala dijeliti pipeta za doziranje i formular za testament (za svaki slučaj). Ako kod kuće imate malu djecu, tretirajte ovaj umak kao solnu kiselinu i držite je daleko od njih.

Degustacija na poslu je pokazala da prosječnog čovjeka temeljito strese jedna poštena kap ovog crvenog dragulja. Ako ste naviknuti na ljuto, vjerojatno ćete se uspjeti prilagoditi na ovaj umak da ga možete otrpiti u ustima, ali samo oprezno - želudac možda nije toliko "elastičan". I još nešto: onaj "aftertaste" koji chili umaci imaju: toplina, peckanje, utrnute usne... Ovdje ne prolazi tako brzo nego se sa svakim zalogajem hrane gomila. Pa treba znati reći da je dosta prije nego pretjerate. Ako pretjerate, voda vam neće puno pomoći (isprobano).

Ipak, ima nešto zanimljivo u ovom umaku. Unutra ima meda i drugih mirodija i stvarno je ukusan. Samo njegova ljuta komponenta obara slona na 100 metara. Nisam imao pojma da postoji nešto ovako ljuto.

Ako ste žestoki fan ljute hrane, lako se dogovorimo za degustaciju, samo unaprijed vas upozoravam: nemojte ovaj umak shvatiti olako! Ne bih htio da završite sa trajnim oštećenjima ždrijela i želuca. A ukusan je, da prste poližete! (ako vam prije ne izgore :))

Ljute papričice su zdrave: ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju cirkulaciju, uklanjaju masnoće iz krvi, a bome i jačaju volju. Samo treba paziti da od njih ne poginete.

Dobar tek i imajte u blizini vatrogasni aparat i hitnu pomoć na speed dial-u! :)

 

red_savina_habanero_small
njegovo veličanstvo: Red Savina Habanero