Gunpowder - zelena barutana

"Drink your tea slowly and reverently,
as if it is the axis on which the world earth revolves -
slowly, evenly, without rushing toward the future.”

-- Thich Nhat Hanh

gunpowder2

Zeleni čaj je čudnovata biljka - godi tijelu, godi umu. Drevna Kina je prije 4000 godina kultivirala ovu biljku i od tad je neizostavni dio kineske i azijske prehrane.

Na ovim prostorima smo oduvijek bili puno skloniji kofeinu u svim bojama i oblicima. Kultura pijenja čaja se svodila na filter čaj od šipka prije posla i to ako baš moramo.

Međutim, zadnjih nekoliko godina se sve više spominje njegova primjena u sportu. I tu se, tipično, zapadnjački traže prečice. Tako ćete ekstrakt zelenog čaja pronaći u kapsulama, tabletama, prahu... Sve samo da se unese čim više u čim kraćem vremenu. Tu su raznorazne studije da potrkijepe teoriju. Proizvođači preparata se prebiše dokazujući da je baš njihov najbolji, najduži i najviše im stoji...

Iz puke znatiželje sam kupio i isprobao nešto od tih "ekstrakata" i nisam nikakav utjecaj osjetio, osim da sam kljukao tablete. Možda da sam nastavio tako nekoliko godina, možda bih onda vidio i neke promjene? Nisam baš siguran u to.

Međutim, skidajući se s kofeina prošle godine, počeo sam intenzivno piti čajeve (crni i zeleni). Pod čajevima mislim na stvarne čajeve, a ne samljeveno smeće koje se nađe u filter vrećicama. Prave čajeve kupujete na rinfuzu u specijalizirasnim trgovinama čajeva ili ih sami donosite sa putovanja po Aziji. Dosad se nisam usrećio sa tvorničkim pakiranjima čajeva po trgovinama opće namjene. Imam osjećaj da je to berba 1980. Imali su oblik, imali su boju, ali okus, miris i aromu ne. Samim tim, pio sam ih, kao da nisam.

U svakom slučaju savjetujem provjeru izvora za čajeve koje kupujete. Obojenu vodu možete uvijek piti. Za pravi čaj se trebate malo informirati.

Mislili ste da je dobra kafa skupa? Probajte ući u svijet dobih čajeva - trebaće vam kontrola novčanika. :)

Uglavnom, dosta sam raznih varijanti crnih i zelenih čajeva probao. Na kraju su mi na polici ostala samo dva: jedan crni i jedan zeleni.

Ovo je priča o zelenom barutu, kineskom zelenom čaju koji se službeno zove "Gunpowder: Temple of Heaven".

Čaj ima lagani okus po dimu, što nije uobičajeno za zeleni čaj. Na to se trebate naviknuti.  Isto tako, ovaj čaj ima listiće umotane u kuglice (od tuda mu potječe i naziv). Na prvi pogled ne izgleda kao zeleni čaj. Sve dok mu ne osjetite miris. Taj miris liječi i prije nego zagrijete vodu.

Ako ste mislili da je zeleni čaj blag, tih i jedva osjetan... Razmislite još jednom. Gunpowder je barutana koja će vam protresti um i tijelo. Antioksidansi iz tog čaja čuvaju krvožilni sustav, smatra se da gunpowder može pomoći kod dijabetesa tipa II i, naravno, ubrzava i pokreće metabolizam.

Probao sam cijelo čudo raznih čajeva. U Sikkimu su mi dali crni čaj nakon samo pet sekundi natapanja od kojeg su mi se ruke tresle ostatak dana, ali gunpowder...

Gunpowder je čaj koji vas nosi kroz dan.

S jedne strane će vas razbuditi da nećete zaspati ako ga pijete prekano navečer, a s druge strane fantastično smiruje um. Mirni ste, a budni. Potpuno mirni i potpuno budni.

Da vam danas trebam preporučiti samo jedan čaj s kojim ćete se družiti iz dana u dan, gunpowder je definitivno taj.

Imajte u vidu da gunpowder nije zamjena za kvalitetnu prehranu, niti za zdrav san. To je sve na vama. A za sve drugo, tu je zelena barutana.

Samo znajte: pravo pitanje nije možete li se naviknuti na njegov dimljeni okus. Pravo pitanje je možete li poslije prestati. ;)

Pijte dugo, pijte polako. I uživajte u listićima koji se odmotavaju iz kuglica pred vašim očima. Uživajte u mirnoći.

Neki čajevi pune energijom. Gunpowder repetira.

 tea meditation2