EGSA Strong Sport Competition Ljubljana

 

Kako ovaj vikend nisam otišao trčati u Beč polumaraton (kombinacija subjektivnih i objektivnih prepreka), u zadnji čas sam se odlučio pridružiti Giryatriji na putu u Ljubljanu gdje je Gregor organizirao interno "Strong Sport" natjecanje koje je više bilo koncipirano kao trening i druženje.

Strong sport se koncipira na slijedeći način: i muškarci i žene rade s jednom teškom girjom, svaka disciplina traje 4 minute (dvije minute po ruci, mada možete s jednom rukom napraviti sve i ne iskoristiti jednu promjenu ruke na polovini ili uopće ako vam tako odgovara).

Za danas su u planu bile tri discipline: Long Cycle, Jerk i Clean.

Kako sam ja u ovu priču upao u zadnji čas, tako nisam ni pratio pozive ni propozicije. Znam samo da mi je sinoć na treningu Ivana dala girju od 32 kg i rekla: "napravićeš par kratkih serija od po minutu, a sutra ideš tamo i nastupaš sa 32kg". :)

Jučer sam prvi put u ruku uzeo girju od 32kg za bilo što više od swinga, a prije toga sam imao desetak dana pauze sa girevoy treninzima zbog maratona u Parizu. Toliko o pripremama. :)

Ruku na srce, strong sport i nije neka umjetnost. Dvije minute po ruci svatko može izvući na snagu, ako zna tehniku izbačaja. Uvijek postoji rizik od ozljede ako si konj koji ne sluša ni sebe ni druge pa kreneš ko sivonja i onda si zbog umora uspiješ baciti girju na glavu. Međutim, Ivana jako dobro procjenjuje ljude i oboje smo znali da ja nisam takav tip.

U Ljubljanu nas je došao pristojan broj i Gregor nas je kao domaćin lijepo ugostio u svom novom prostoru. Unatoč činjenici da se ovim sportom u Hrvatskoj i Sloveniji bavi malo ljudi, ipak se danas pojavila šarolika ekipa, uključujući jednog gospona iz Njemačke koji je primarno došao da kod Gregora odradi rank. I svoj snatch od 10 minuta je jako lijepo odradio prije našeg "natjecanja".

Što se strong sporta tiče, najprije se radio Long Cycle, zatim Jerk i na kraju Clean. Četiri minute po disciplini, dvije minute po ruci.

Ja sam imao neke otvorene žuljeve nakon nekog snatchanja ovu srijedu (prvi dodir sa girjom nakon maratona kad je koža nakon preko tjedan dana mirovanja omekšala) i danas sam ovo iskoristio kao trening pazeći da si ne napravim rane na rukama.

Sve tri discipline su mi išle. Nisam napravio neki rezultat za pasti na dupe, ali je išlo sasvim pristojno za nekog ko je girju od 32kg uzeo u ruku večer prije da je malo "osjeti prije natjecanja". Uspio sam napraviti i zadnje cleanove (očekivao sam da će mi tu girja potrgati ruke do kraja) sa gotovo ništa dodatnih oštećenja na rukama i to mi je bilo najbitnije.

Meni više paše klasični girevoy gdje se radi 10 minuta. Stong sport je u pravilu nešto što svi naprave sa dosta težom girjom nego što inače treniraju i radi se dosta na snagu. Nedostaci u tehnici se dosta daju iskompenzirati sirovom snagom što u 10 minuta natjecanja kod girevoy sporta nije moguće. Ali bilo je zanimljivo probati i ujedno pripremiti tijelo za ono što dolazi slijedeći tjedan.

Gregor je ovo fino organizirao, pripremio je i diplome za najbolje (ocjenjivalo se na koeficijent). Proveli smo nekoliko sati u dvorani u dobrom društvu i odličnom raspoloženju. Nakon svega je stigla neka hrana pa se jelo u dvorani među girjama i magnezijem (kako i priliči pravim sportistima :)), a onda kafa, druženje pa razlaz.

Danas je nastupilo 10 žena i 16 muškaraca. Gregor ima u dvorani samo dvije platforme, tako da je to sve skupa potrajalo par sati dok smo svi došli na red u sve tri discipline. Možda ne bi bilo loše da složi još dvije platforme da se ovakvi događaji ubrzaju i smanji čekanje u hladnoj dvorani.

Drago mi je što smo se odazvali u ovako velikom broju i zajedno "krstili" Gregorovu novu dvoranu. Danas smo svi skupa izbacali puste tone i odlično se zabavili.

Gregore, hvala na gostoprimstvu. Do nekog slijedećeg druženja. :)

Fotografije slijede (poredane u kategorije).

 

pripreme
pripreme

 

long_cycle
long cycle

 

jerk
jerk

 

clean
clean

 

voljno
voljno :)

 

glupiranje
glupiranje i poziranje