Tomi u pohodu na CMS

Svatko tko nije probao može naivno pomisliti da je razlika između 24 i 28kg samo 4 kg. Ovo možda vrijedi na tržnici kad kupujete krumpir, ali u girevoy sportu to nikako nije 4 kg. To je pun kurac! (izvinjavam se na izrazu :))

CMS u girevoy sportu je velik uspjeh, pogotovo ako je riječ o biathlonu. Pripreme za njega su patnja za tijelo i um i treba cijelo čudo tonaže nabacati iznad glave prije nego ste sposobni napraviti tražene brojke. CMS rank je stepenica prije prelaska na "crvenu armiju" i konačnih 32kg za snatch, odnosno 2x32kg za jerk.

I premda se nama amaterima 2x32kg čini kao nedostižan cilj, dostizanje jednog po jednog ranka je tu da nam pokaže da napredak postoji, da cilj nije neostvariv, ali isto tako da se mora jako puno raditi da bi se do njega došlo i da stepenice ne idu linearno.

Tomi, kao najlakši muški član našeg tima, sa 73kg je prošli tjedan u treningu napravio CMS rank u 9 minuta. Točno 60 ponavljanja, koliko mu je po EGSA federaciji trebalo.

egsa_men_biathlon
EGSA biathlon rank table

Posebne čestitke Tomiju koji je ove godine imao i ozljeda i privatnih peripetija koje su ga spriječile da s nama trenira cijelo vrijeme. Tomi je pokazao snagu volje i koliko brzo se može vratiti u formu. I premda bi on sad rekao da sve to nije baš kako bi on htio da bude, napravio je odličan posao i u jako kratkom vremenu skočio na CMS brojke u jerku.

Kako ovo ljeto dosta treniramo svi skupa, tako i istražujemo razne mogućnosti i mjerimo sve i svašta. U sklopu toga, ponekad mjerimo i puls na dugim ili intervalnim setovima. Pulsmetar ne može ići na ruku iz očiglednih razloga, ali zakačen za remen sasvim uredno mjeri puls. Za one koji pogrešno smatraju da u girevoyu puls miruje, neka si ispod pogledaju graf Tomijevog pulsa na ovom setu.

tomi-jerk-cms-small
graf pulsa (kliknite za veću sliku)

U skladu s tim, ako netko ima mogućnosti da nam osigura spiroergometrijsko mjerenje za jerk, snatch i longcycle setove, rado ćemo biti  pokusni kunići i sudjelovati u preciznom mjerenju i određivanju pragova, VO2max i svega što s tim ide. Samo treba osmisliti kako opremu prikačiti na čovjeka a da ona tamo i ostane do kraja. Girje i tijela naša, oprema za mjerenje i znanje vaše. Zainteresirani, nek mi se slobodno jave.

Što se Tomija tiče, on je najbolji dokaz da nije neophodno biti Rus ili imati 100kg žive vage da bi se uspješno radilo sa težim girjama i postizati dobre brojke. Ne sumnjam da će Tomi vrlo brzo službeno napraviti CMS u biathlonu, a nakon toga - zna se što slijedi. ;)

Tomi, massive respect. Kad porastem, želim biti kao ti. :)

 


Tomi jerk set CMS brojke