EGSA Biathlon Competition - Bjelovar 2011

U Bjelovaru je 1.10 održano prvo Biathlon natjecanje po EGSA federaciji. Natjecanje je bilo uredno najavljeno mjesecima unaprijed, propozicije su bile svima jasne. Bodovalo se po koeficijentu. Koeficijent je odlično pravilo koje imaju EGSA i IUKL, a koje omogućuje da se na natjecanjima na kojima nastupa relativno mali broj ljudi pošteno napravi razdioba i da u konačnici ne postoji više kategorija nego što ima natjecatelja.

Naravno da se malo teži momci i cure bune kako koeficijent nije fer, ali isto tako nikako nije svejedno da li čovjek od 60kg ili onaj od 90 kg rade sa 2x28kg.

Koeficijent se računa otprilike ovako: broj_ponavljanja * masa_girje / masa_natjecatelja

Naravno da se danas u Bjelovaru mogao dobiti i službeni rank. Za rank se uvijek gledaju EGSA ranking tablice.

Pripreme za Bjelovar su bile ništa više od svjesnosti da je to natjecanje 1.10. Cijelo ljeto smo trenirali dobro i obilno. Čak i da 1.10 nije bilo natjecanje, trenirali bismo jednako. Sada smo samo u zadnjih par tjedana napravili tappering za 1.10 i to je bilo sve. Svi smo znali brojke koje možemo i trebamo raditi. Ni više, ni manje. Ono što naš tim čini posebnim je stav sa kojim se ide na natjecanja. Odlazi se pobijediti samog sebe, ne druge. To što se usput pokažu stvarno lijepi rezultati, samo je bonus.

Ovo natjecanje mi je došlo samo šest dana nakon maratona u Berlinu. Nije bilo nimalo lako spremati maraton i biathlon sa 24kg. Od dužina na trčanju su mi noge bile umorne i spore. Trebalo je puno truda i znoja da se sve to dovede u red. S obzirom da zbog sporosti nogu najviše pati jerk, tako sam i ja puno više radio na jerku nego na snatchu. Kako će sve to izgledati, nisam imao pojma.

Nikad nisam ovo prije radio, niti sam znao nekog tko je to radio prije mene. Jedino što sam mogao je rješavati jednu po jednu stvar: maraton, pa jerk i onda snatch. U svakom trenutku je postojala u glavi samo ta jedna stvar.


1. Pripreme i otvorenje

pripreme

Na ovom natjecanju je nastupilo 59 natjecatelja iz 7 država. Na otvorenju smo imali 10 timova.

Organizatori su se maksimalno potrudili i osigurali su 5 platformi, pouzdano mjerenje vremena i vrlo čitljive displaye. Magnezija je bilo dovoljno.  S obzirom da je ovo prvo girevoy natjecanje u Bjelovaru, sve pohvale organizatoru na vrlo profesionalno odrađenom organizacijskom dijelu.

Kako je natjecanje bilo najavljeno dovoljno rano, sve propozicije su bile vrlo precizno definirane, pa je svakom bilo jasno što i kako se boduje, što se tolerira, a što ne.

Ove godine sam i ja po prvi puta sudio na par setova i to se pokazalo kao vrlo vrijedno iskustvo. Gledajući sa platforme dok vas teško željezo tišti po plućima, sudac vam izgleda kao da se odmara i da mu vrijeme učas prođe dok vama svaka minuta traje puno puno duže. Ako sjednete s druge strane, shvatit ćete da to nije baš tako. Kad sudite, vi ste ti koji odlučujete o svakom ponavljanju da li je ispravno ili ne. I sve što gledate su koljena i laktovi. Da li je lockout dobar, da li su koljena ispavljena. A tek onda ostatak tijela. Kako se oko vas dešava puno toga, morate se jako fokusirati da greškom čovjeku ne zaboravite odbrojati ponavljanje ili da greškom ne stisnete tipku dva puta. A ponavljanja ima puno. I 10 minuta za suca ne traje ništa manje od 10 minuta za čovjeka na platformi.

Ipak, drago mi je da su mi ukazali čast i povjerenje da sudim na četiri flighta. Dobro je vidjeti natjecanje iz sve tri perspektive: kao natjecatelj, kao sudac i kao gledatelj. Onda možete dobiti cijelu sliku.

2. Jerk set

jerk

Flightovi su postavljeni tako da su prvo išle žene, a onda jmuškarci, najprije lakše, a onda teže girje. Mene su stavili u 10 flight. Termin mi je bio iza 14:30h. U međuvremenu sam odsudio 2 flighta za žene, pa malo fotkanja i druženja, pa opet fotkanja... I tako vrijeme začas prođe.

Ove godine smo imali po prvi puta dva juniora, a i par seniora. Vrlo je lijepo vidjeti da ne morate biti vrhunski atleta da biste se bavili ovim sportom. Navijanja je bilo u izobilju. Dobre atmosfere ni u jednom trenutku nije uzmanjkalo.

Ja sam bio u flightu zajedno sa Leom i Nikolom. Svi smo znali što trebamo raditi. Ivana je bila tu da viče ako nešto krene kako ne treba. Ja sam za Bjelovar spremao tempo 10. Ciljao sam na 100 jerkova. Međutim, u zadnjih nekoliko tjedana su mi brojke na jerku dodatno skočile (Ivanini sado&mazo intervali su urodili plodom) i ja sam stao na platformu sa idejom da radim tempo 11. Nisam rekao Ivani da ću tako raditi, ali mislim da smo se jako dobro razumjeli kad mi je prije seta rekla "ti znaš šta trebaš raditi".

Odbrojavanje je počelo: 5, 4, 3, 2, 1 - banzai! :) Girje mi nisu bile teške. Čak sam i zraka imao iako je bilo već skoro 14h i bilo je zagušljivo. Krenuo sam svoj tempo 11; 6 u prvih pola minute, 5 u drugih pola. Minute su prolazile. Nakon maratona su mi noge začudo bile u odličnom stanju. Nisam bio brz sa nogama kako znam biti ali nisam bio ni spor. Išlo je. Samo sam gledao vrijeme i obrojavao: 6 u prvih pola minute. 5 u drugih pola. Iz minute u minutu je brojač pokazivao: 11, 22, 33, 44.. Sviđale su mi se te brojke. :) Šesta minuta mi je uvijek najteža. Tu sam već dosta umoran, a još su 4 duge minute do kraja. Kad se ta krizna točka prođe, onda je lakše. U zadnjoj minuti sam radio tako da ne napravim manje od 11, ali se nisam više kontrolirao. Nabacao sam ih 14.

Ukupno sam napravio 113 ponavljanja. Bio sam vrlo vrlo zadovoljan. Definitivno moj PR. I lijep osjećaj, pošten jerk. Ruke me nisu nimalo bolile niti sam u njima osjećao umor. Samo leđa i noge, kako i treba biti. To je bilo to. :)


3. Snatch set

snatch

Na red sam došao iza 16:30h. Puno je to vremena. Ne samo da se stignete odmoriti nego se potpuno uspavate. Činilo mi se da neću uopće moći snatchati, ali nisam previše o tome razmišljao. Snatch je ionako lutrija nakon ovakvog jerka. Nisam se osjećao pun energije, upravo suprotno. Zato sam odlučio da ću ciljani tempo 18 spustiti na 16 pa ćemo vidjeti. Nije bilo realno da sad napravim 180 snatcheva. Ionako me snatch muči pod zadnje, nije bilo smisla forsirati brojke koje ionako nemam.

Kad sam napokon stao na platformu i krenuo raditi, već nakon prve minute sam osjetio da sam potpuno prazan. Nula energije u meni. A zeleni zmaj u ruci hoće da odleti. Fokusirao sam se na tehniku i radio sam samo to - tehniku. Odlučio sam na ovom setu naučiti najviše što mogu. Tempo 16 je išao desnom rukom malo više od 4 ipol minute. Na 75 ponavljanja mijenjam ruku. Nisam htio riskirati da mi slučajno ispadne girja. Gledam desni dlan - čitav. To se traži. :)

Lijeva ruka je išla tri minute po planu, a onda su počeli problemi. Umorno tijelo ne radi dobar pokret pa dodatni dio preuzima ruka. I onda se podlaktica umori, stisak oslabi i krene čupanje. A ja nisam htio završiti set bez kože na dlanovima. Fokusirao sam se na tehniku i išlo je koliko je išlo. Nakon 62 ponavljanja lijevom rukom je girja odlučila malo da odleti  i to je bilo to.

Ukupno 137 ponavljanja. Nije neki nadupepadajući rezultat, ali je ipak moj PR. :)

Nakon 42,2km, 113 jerkova i 137 snatcheva stajao sam na nogama. Bez ozljeda. Čitavih ruku. I uz najbolji tim kojeg je majka priroda dala. :)

Posebno sam ponosam na našeg Neniku koji je izvukao 170 snatcheva i izdržao svih 10 minuta. Zadnje dvije minute navijanja su bile posebne. A Nenika lep ko Elvis Prisli. :) Neno, kad porastem, biću ko ti. :)

4. Proglašenja pobjednika

proglaenje

Konkurencija na 24kg je bila žestoka. Čak su se neki jaki momci koji spremaju world class brojke dali nagovoriti da odu na 24kg da pokažu ne znam ni sam šta. Ali meni je bila čast stati na platformu u istoj kategoriji kao oni. :) Moje mjesto je bilo peto u apsolutnim brojkama, odnosno šesto po koeficijentu. Sa ocobinm brojkama sam bio izuzetno zadovoljan.

brojke

Kao tim, Giryatrija je na kraju osvojila prvo mjesto kao tim sa najviše osvojenih medalja (5 zlata, 3 srebra i 2 bronce). Čestike svima. Ponosam sam na vas. Pokazali smo u Bjelovaru tehniku, odlučnost i sportski duh bez fige u džepu. Koga Helga trenira ili će da bude čovjek ili ga neće biti. :)

Kompletna lista rezultata je ovdje.

5. Voljno

voljno

Ako je netko i došao u Bjelovar da pokaže kako je superioran i da su svi drugi manje vrijedi, ostao je usamljen u svojoj nakani. Imali smo jedno jako lijepo natjecanje gdje su se radili osobni rekordi, uzimale medalje i skidali junfovi. Čestitke curkama koje su ovdje po prvi put stali na platformu. Svaka čast, postale ste žene! :) Čestitke momcima koji su po prvi put stali u kategorijama najmlađi i najstariji.

Ponovo se pokazalo da dobra atmosfera i sportski duh daleko nadilaze neke sitne razmirice i pokoji egoistični ispad. Čestitke organizatoru na odličnom natjecanju, zahvaljujem svima koji su se natjecali i navijali na ugodnoom društvu.

Vidimo se slijedeće godine ponovo u Bjelovaru. :)