• Home
  • - Girevoy
  • IGSF LongCycle Turbigo 2012, Gardaland Half Marathon

IGSF LongCycle Turbigo 2012, Gardaland Half Marathon

5.5.2012 je održano LongCycle natjecanje u Turbigu u organizaciji i po pravilima IGSF federacije. Primarno se radio LongCycle, ali bio je i snatch sprint. Dobro, bio je i normalni snatch za one koji su to poželjeli (za što sam saznao par sati nakon procedure prijave), kao i nekakav njihov maraton/triatlon (10min jerk, 10min snacth, 10min longcycle, sve s jednom girjom i uz promjenu ruku bez ograničenja).

Sprint snatch i ti maratoni su specifični za IGSF. Nisam primijetio da ih druge federacije imaju.

Kako sam ja nakon Pisarovine, batalio LongCycle (mislim da je 90 ponavljanja sa 2x24kg u 10 minuta sasvim dovoljno zasad :)), nisam ni planirao nastupiti, ali sam otišao zbog društva. Ipak sam se prijavio na Sprint Snatch, disciplinu koja mi ne odgovara, ali 3 minute uvijek mogu nabacati bez da nešto treniram, riskiram neku ozljedu ili si razmrdam koncept tjedan dana treninga poslije.

Što se organizacije natjecanja tiče, stvari su lijepo složene uz par sitnih primjedbi.

Najprije je tu engleski jezik. Naime, više ljudi govori urdu u okolici Međurače nego što je Talijana koji razumiju engleski. Ne znam zašto je to tako, ali to je upravo smiješno. Osim što se teško sporazumjeti bez mahanja rukama po zraku i bijesnih gestikulacija, izgledate sami sebi mutavo kad na engleskom jeziku pokušavate objasniti nekome tko taj jezik ama baš nikako ne razumije. Zato sam ja u tim slučajevima davno pribjegao lekciji učenja hrvatskoj jezika za strance. Pa ja njima fino pričam na hrvatskom, oni meni na talijanskom, uopće se ne razumijemo ali se zato odlično zabavimo. :)

Dans na vaganju umalo nisam skinuo i gaće. S obzirom da je sudac eksplicitno tražio da skinem sve osim brade i gaća, nekako sam ponudio da skinem i njih. Mislim, ako je bal... Interesantno kako je odmah shvatio šta sam mu htio reći kad sam krenuo i sa tim  detaljem, a do tada je tražio neku djevojku da nam prevodi. :)

Dakle, jezična barijera je jedan problemčić. Određene problematične situacije u definiranju i toleriranju ispravnog izbačaja su drugi. Mislim da se svi trebaju ugledati na WKC i sisteme suđenja gdje se točno zna što je to ispravan pokret i da ta pravila moraju biti jednaka za sve. Ovako se desi da se nekome prigovara za izbačaj, drugome koji je očigledno još gori se ništa i ne kaže i sl... Na stranu sad rezultati. Ono što je stvarno bitno je da svi nauče ispravan i kvalitetan pokret. U konačnici je to bitno za svakog pojedinca i sport kao takav.

Dobra stvar je da u konačnici svatko od nas trenira i napreduje u odnosu na sebe samog i to je najbitnije. I svako ovakvo iskustvo je izuzetno vrijedno. Pa čak i ako smatrate da su vas zakinuli, da nije sve idealno. Život nije idealan. Na vama je da bez obzira na to napredujete u onome gdje se se našli.

A ako pogledam kako je ovo natjecanje prošlo, svi su napravili jako lijepe brojke. Čestitke svima. Nek vam se medalje sjaje oko vrata. Zaslužili ste ih. :)

Posebno je bilo lijepo vidjeti našu Ivanu koja je napravila 165 ponavljanja sa 16 kg (LongCycle) i osvojila prvo mjesto. Ovo su već granice iznad kojih je jako upitno može li se izbačaj i napraviti tehnički ispravno. Ivana je pokazala da je majstor balansiranja na toj uskoj granici.

Ja sam izbacao 76 ponavljanja na snatch sprintu. Desnom rukom sam na 1:30 imao 40 komada i imao bih ih 80 da mi nisu počeli skretati pažnju na položaj ruke u gornjem položaju. I još mi sudac (onaj koji me umalo skinuo golog na vaganju :)) nije brojao 77. ponavljanje iako je, po meni, bilo u vremenu, ali nije ni bitno. Snatch sprint nije disciplina. To je nadrkavanje na 3 minute i tehnički je sam po sebi neispravan. Snatch je ono što Anasenko radi. To je tehnika, putanja, ritam. Snatch sprint je samo čupanje - čupanje gore, pa čupanje dole.


01
Priprema

 

02
LongCycle

 

03
Sprint snatch

 

04
Dodjela nagrada

 

 

Dan poslije smo imali priliku otrčati polumaraton u Gardalandu. Dok su jedni trčali, drugi su suživali u zabavnom parku. Polumaraton je pristojno organiziran, svaki kilometar je obilježen, okrepe su svakih 5km a između su i stanice sa vodom za spužve. Imali smo lijepo vrijeme iako je za nedjelju bio najavljen potop. Kako nisam stizao baš trčati nakon Ferrara maratona 25.3, ovdje sam trčao nekakav trening. Našiljio sam se na nekih 5min/km i otrčao nešto za sebe, ne za rezultat. Trčao sam 1:47:37.

05
Gardaland half-marathon

 

06
Gardaland zabavni park

Sve u svemu, iza nas je jedan lijep vikend gdje je bilo za svakog ponešto, a za neke bome i sve redom. :)

Do nekog slijedećeg puta.