• Home
  • - Girevoy
  • Girevoy medicina: igla, konac, kičme, kičme disciplina

Girevoy medicina: igla, konac, kičme, kičme disciplina

ruke_small

 

Ove ruke nisu male
mnogima su pamet dale
ali ali (avaj!) ali
zar se ovaj dečko šali

Nije dobro Bijelo dugme
nije dobra Katarina
šta je dobro, šta nam treba?
Kičme kičme Disciplina

 

Ljeto je vrijeme kad magnezij najviše peče, ruke najviše pucaju, žuljevi se kote kao gljive poslije kiše, a snatch je posebno zabavna aktivnost. Čak i najvećim mazohistima se smuči u ovom dijelu godine. Po ljeti se prelazi sa LongCycle-a na Biathlon, pa oni koji su mjesecima šišali clean+jerk, dolaze na snatch i onda problemi počinju. Oni koji su snatch radili tokom hladnijih dana se čudom čude što im se dešava jer ruke nisu pucale po zimi a sad pred sobom imaju pravo krvoproliće.

Znoj koji se cijedi u potocima ne pogoduje obrani od krvavih ruku. Zrak kojeg po ljeti u dvoranama gotovo da i nema, temperature od 30+ stupnjeva čak u najhladnijem dijelu dvorane, nisu idealni uvjeti da se prosječan girevik koncentrira na tehniku, da zaboravi na ruke koje peku, podlaktice koje se pune, magnezij koji nagriza uho, grlo, nos, znoj kojim se pune oči...

Ako se uz sve gore navedene uvjete, doda i tvrdoglavost, onda to završi kao na gornjoj slici. Na njoj su moje ruke od prošlog ljeta nakon jednog snatch seta. Ne moram posebno naglašavati da nakon toga nisam radio snatch jedno tjedan dana. Ima dana kad treba krvariti, a ima dana i kad treba upaliti mozak, pa... :)

Eskimi imaju cijelo čudo naziva za snijeg. U girevoyu bi mogli definirati gomilu naziva za žulj. Danas ćemo reći ponešto o potkožnom krvavom debelokošcu: kako nastaje, kako ga tretirati i otjerati sa vaših gospodskih dlanova. :)

Potkožni krvavi debelokožac nastaje kad vam ručka potkopa kožu i odvoji je od tkiva ispod, ali sama koža ne pukne. Tada se u džepu koji nastane skupi krv (češće) ili sukrvica (rjeđe) i imate krvavi balon ispod kože koji samo čeka da pukne.

Možete ga ostaviti da se prazni sam, ali to će dugo trajati. Možete ga bušiti, ali vjerojatno će se ponovo zatvoriti. Možete probati i skinuti kožu, ali to će vas dosta boljeti jer se ispod još nije formirala mlada koža.

Potkožnog krvavog debelokošca je najbolje tretirati iglom i koncem. Šivati znate, jel da? :)

Uzmete iglu srednje veličine i uvučete u nju konac svoje omiljene boje.
Zatim pažljivo prođete kroz žulj. Kad iglu provučete kroz žulj, imat ćete ga prošivenog i odrežete višak konca. Poanta konca je da žulj ima zraka i da se ispod ubrzano stvori i ojača mlada koža.
Konac u žulju držite 12-24h, nakon čega ga možete izvući i imat ćete ruku koja će biti spremna za slijedeći trening.
Bit će još uvijek malo osjetljiva na velika žmikanja, ali neće vam se desiti da na slijedećem treningu imate puknuće vrećice krvi na dlanu. :)

Po ljeti je teško raditi snatch. Po ljeti se snatch najviše i radi. Paradoks, zar ne? Da biste bili u stanju iz treninga u trening snatchati normalno, trebate pripaziti da si ne uništite ruke do neprepoznatljivosti i da žuljeve koji se sporadično pojavljuju, tretirate odmah i na pravilan način. To je jedini način da vas prijatelji ne prozovu "poglavica krvava šapa" i da se pod tušem ne glasate kao Johnny Weissmueller.

Sretno! :)

U slijedećem nastavku: filetiranje dlanova - istina ili mit?

 

prosivanje_1_small
Korak 0: problem

 

prosivanje_2_small
Korak 1: iglom prođemo kroz žulj

 

prosivanje_3_small
Korak 2: žulj je prošiven

 

prosivanje_4_small
Korak 3: odrežemo višak konca

 

prosivanje_5_small
Korak 4: stanje slijedeći dan

 

prosivanje_6_small
Korak 5: rješenje: spremni za disciplinu kičme :)