laiBACH - Kunst der Fuge

"Lako je svirati instrument: sve što trebaš je pritisnuti pravu tipku u pravo vrijeme i instrument će svirati sam... "
(J.S.Bach)
"Lako je svirati Bacha: sve što trebaš je otvoriti pravi program na pravom kompjuteru i Bach će svirati sam... "
(Laibach)

 

laiBACH

 

Pitao sam se što će Laibach napraviti nakon zadnjeg albuma Volk gdje su na svoj način interpteritali himne raznih zemalja, ali ovo nisam očekivao: Laibach je napravio svoju interpretaciju poznatog Bachovog djela "Kunst der Fuge".

Sama ideja zvuči nevjerojatno, ali ono što će vas dočekati na koncertu ide i korak dalje. Koncert gdje Laibach svira klasično djelo na svoj način. Koncert na kojem uz klavijature stoje 4 iMac-a. Koncert na kojem je jako teško bilo razlučiti gdje završava svirka stroja, a gdje počinje ljudskih ruku djelo. Bach kao dio elektronske muzike. Laibach kao izvođač klasične muzike. Publika kao Alisa u zemlji čuda...

Laibach je ponovo izrekao neizrecivo: Bach odsviran na jedan potpuno drugačiji način. Bach pred šarolikim auditorijem: od klasičnih Laibach fanova u kožnim jaknama, do gospode u godinama koji su, očigledno ljubitelji Bacha, a ne Laibacha, došli da čuju nešto što se dosad nije moglo čuti.

Bach na eletronski način, uz dva platna na kojima je Laibach i vizualno proicirao svoje viđenje ovog djela. Jednostavne konture i jake asocijacije gdje se neprestano pitate i propitkujete dok vam prolaze pred očima.

Bilo da ste fanovi Laibacha, ili samo Bacha, ako budete imali priliku, otiđite na ovaj nesvakidašnji koncert. Ono što sam ja doživio ove subote u Tvornici je bilo "nešto novo, nešto divlje". Sat i dvadeset minuta u Lai(Bach) svijetu.

 


(Što Jubito zna o tome)