Alpe: Vogar, Planina pri jezeru, Pršivec, koča pri Savici

Ovaj vikend je planirana jedna pješačka tura sa PD Matica pod vodstvom legendarnog Miće. U planu je bila dvodnevna tura u Julijske Alpe i Pršivec kao najviši vrh.

Pokret je bio u subotu u 7 sati busom iz Zagreba. Oko 11 sati stižemo na bledsko jezero gdje radimo pauzicu od pola sata taman da se stigne opaliti koja sličica i kupiti neko pecivo. Onda se vozimo do Stare Fužine (579 mnv) gdje počinje naša tura.

Penjemo se do doma na Vogaru (1050 mnv) gdje smo planirali spavanje te večeri. Ostavljamo višak stvari (60 litarski planinarski ruksak se tegli uzbrdo samo kad se mora :)), radimo pauzicu od pola sata i onda krećemo dalje. Idemo do Planine pri jezeru (1453 mnv) gdje usred šumske idile leži fino jezerce. Nije naročito bistro, ali je svejedno prelijepo.
U luku nastavljamo preko planine Vodični vrh (1546 mnv) i vraćanmo se u dom. Taman prije mraka.

Neki službeni podaci sa ture:
duljina: 11.5 km
vrijeme hoda: 4:23 h
ukupno uspona: 1023 m
najviša točka: 1590 mnv
najniža točka: 570 mnv

A u domu... 1000 tolara za spavanjac u odličnim sobama, sa tušem, WC-om i svjetlom! Nevjerojatno! Fantastično! večer provodimo igrajući Pictionary i tražeći večeru. U Alpama se svi domovi zatvaraju 1.10 i ovaj je otvoren samo za nas. Bila su samo 2 domara i bila je poprilična stiska nahraniti 50 i kusur gladnih planinara. Teško, ali uspjelo se. :)

U nedjelju ustajemo u šest sati, spremamo stvari i prije pola sedam smo dole u redu za doručak. Užasna zbrka, jedva uspijevam izboriti doručak za Sandru i za sebe. Oko pola osam, sa pola sata inicijalnog kašnjenja, krećemo na put. Cilj je bio vrh Pršivec. Uspon je bio super! Par vrlo stmih dijelova daju dodatni gušt. Mićo ima dobre prečice. :) Na Pršivec stižemo prije podneva. Predivan kraj, predivan pogled, predivan topao dan... Teško se riječima može opisati osjećaj kad nakon 4 sata uspona legneš na vrhu na travu i mirišeš toplo jesensko sunce. A oko tebe kameni vrhovi, oblaci se na njima lome...

Odozgo pogled na Bohinjsko jezero, koje je u poečetku bilo u potpunom oblaku a poslije se pokazalo u svoj svojoj ljepoti. Odmaramo na Pršivcu jedno sat ipol, a onda krećemo prema Crnom jezeru a nakon toga na Komarču s koje slijedi jako zanimljiv spust po stijenama. Na nekim mjestima blago opasan, kamenje koje se odranjalo može koštati glave, ali svejedno fantastičan spust. Kad sam došao dole i pogledao iza sebe, nisam mogao vjerovati da sam se tuda spustio (zadnja fotografija u galeriji od drugog dana).

Neki službeni podaci sa ture:
duljina: 11.5 km
vrijeme hoda: 5:55 h
ukupno uspona: 1292 m
najviša točka: 1768 mnv
najniža točka: 127 mnv

Još jednom: fan-ta-sti-čan izlet! Bolje vrijeme nismo mogli ni poželjeti.

Fotografije od prvog dana možete pogledati ovdje.
Fotografije od drugog dana možete pogledati ovdje.
GPS tracklogovi i waypointi su ovdje.