Od Gračana do Gornje Stubice

U subotu poslije doručka krenuli smo Sandra i ja u šetnju po Medvednici. Orginalni plan je bio otići na Lipu (pl. dom). Krenuli smo oko 10:20 od tunela bikčevićevom stazom. Kod odvojka za Strmopeć smo okrenuli gore. Prošli smo i onaj geocache koji smo našli zadnji put.

 

I hodamo mi tako, kad čujemo neko glasanje. Divlje svinje. :) Usred dana i to vrlo blizu jako prometne planinarske staze. Ništa, pričamo glasno, koračamo smjelo, čut će nas i pobjeći.  Nismo ih ni vidjeli – negdje su sprašili dole niz brdo. Put od Strmopeći do Njivica je ugodan, krajolik jer lijep sam po sebi jer nam je relativno nov (ne poznamo svako drvo usput kao što je to slučaj sa bikčevićevom stazom), sunce probije kroz grane, ma predivan dan...

 

Na Njivicama se odvajamo za Hunjku. Tu ja griješim i prerano skrećemo putem za Hunjku pa ispadamo na markuševački makadam. Ljut ko pas pušem dok Sandra na karti pronalazi kako da se skinemo sa tog dosadnog makadama. Nakon parsto metara opet ulazimo u šumu i, nakon kraće orjentacijske polemike, odabiremo pravi put i idemo na Hunjku. Prvi komad tog puta je dosta strm i fino pokriven prhkim snijegom. Kad smo došli do Danjke, smiješi nam se poznata staza koja nas vodi na Hunjku. U Maloj Hunjki smo sjeli da nešto pojedemo, pa onda nastavljamo prema Goršcici.

 

Odlučujemo se ne ići u pl.dom Lipa jer bismo onda morali sići negdje u sela iza Dubrave i čekati neke opskurne buseve. Odlučujemo ići na Gornju Stubicu. Javljam starom da dođe u Stubicu po nas, ali on dolazi prerano (već oko 3 sata), dok smo mi bili u blizini Goršcice.

 

Da nas ne bi čekao cijelo veče, odlučujemo se na kraću varijantu dole, preko Volarnice. Jedina markirana staza koja od Volarnice vodi do Sela kod Gornje Stubice je užasno loše uređena pa smo se probijali kroz šikaru do koljena. Sva sreća da je jesen, bojim se i pomisliti kakva je tu vegetacija po ljeti.

 

U prvo selo izbijamo oko 16:20, sunce polako zalazi a mi pratimo markacije koje će nas odvesti do Gupčeve Lipe. Tamo stižemo taman kad je pao mrak, auto nas čeka i odlazimo na spavanjac u Oroslavje.

 

Neki službeni podaci sa ture:

- ukupna dužina: 16.5 km

- trajanje hoda: 5:31 sati

- ukupno uspona: 1030 mnv

- najviša točka 888 mnv

 

GPS tracklog je ovdje, a fotografije su ovdje.