Južna Češka (24.6.2010 - 27.6.2010)

Dok se Česi spremaju na masovni rampage na Jadran, mi smo se na par dana otisnuli u južnu Češku (južna Bohemija). Odmah smo se pozicionirali u Češke Budejovice, najveći grad u regiji, a ujedno i rodno mjesto poznatog Budweisera. Nemoguće je ići u Češku a ne marisati po pivama, pa sam tako ni ja nisam ostao imun na sok od hmelja. Sve umjereno, naravno. Davno je bilo kad sam ja bio alkoholno utreniran, dok je Sandra održala tu razinu "kondicije". U frontalnom sučeljavanju, ja padam pod stol nakon 3 pive, dok se ona nakon 5-6 tek zagrijava. :)

Super je što u Češkoj i dalje pola litre pive u birtiji košta najviše 10 kn (kad vam Zagrebu za pola litre StaroPramen naplate 20 kn, sjetit ćete me se). Sjedimo u birtiji na glavnom trgu u Budejovicama, pijemo Budweiser (koji slovi kao jedno od najboljih evropskih piva) za 10 kn i komentiramo kako bi kod nas takvo pivo koštalo 50 kn i još bi konobara morao moliti na koljenima da se smiluje da ga donese. Kad malo bolje razmislim, uopće ne znam zašto Česi odlaze u Hrvatsku i trpe tipičnu hrvatsku "ugostiteljsku" bahatost. Tamo su nas posluživale Čehinje mlade i nitko nije bio ni bahat ni umišljen.

NIgdje nije bilo neke gužve. Najviše turista je bilo u Českom Krumlovu (drugi grad po turizmu po Češkoj, odmah iza Praga), ali daleko je to od bilo kakve definicije gužve. Isto tako, ni cijene nisu bile napuhane.

Lijepa je ta južna Češka, ali kao što sam već u više navrata pisao, problem sa Evropom je što je sva ista i dosadno jednostavna, pogotovo ako idete autom. Sve je jasno, sve ide ko po loju, nema tu nekih iznenađenja, niti se ima šta puno za reći.

Ono što možda vrijedi istaknuti je ciganska jazbina u Češkom Krumlovu. Radi se o birtiji koju vode cigani živopisnog izgleda, jeftine pive i užasno glasnog ciganskog benda. Vrijedi otići i popiti koju pivu dok Cigani arlauču sve u 16. :)

O samim Česima se sve već zna- dobrodušan i razigran narod (kao da nisu Slaveni), kao mala djeca. Toliko su razigrani i tulavi da ih morate paziti da se ne ozlijede, kako u prometu, tako i inače. Jedna odlična scena mi je bila kad me je na nekoj lokalnoj cesti iz daljine zaustavljalo neko "službujuće lice" sa policijskim reflektirajućim prslukom. Kad sam došao bliže, vidio sam da to nije pandurija nego pijani Čeh koji je stavio policijski prsluk, u ruci umjesto palice ima pivu i skreće ljude koji prolaze sa strane u birtiju gdje se veseli još jedno 15-tak njegovih drugara. :)

Rado bih napisao još puno toga, ali jednostavno nema puno toga za reći. Nekoliko dana odmora od svega u dobrom društvu i mirnoj sredini.

Galerije fotografija slijede:

01
Češke Budejovice (kliknite za galeriju)


02
Chlum u Trebone (kliknite za galeriju)

 

03
Trebon (kliknite za galeriju)

 

04
Hluboka nad Vltavu (kliknite za galeriju)


05
Tabor (kliknite za galeriju)

 

06
Hrad Zvikov (kliknite za galeriju)

 

07
Česky Krumlov (kliknite za galeriju)


08
Hrad Rožemberk (kliknite za galeriju)