Amsterdam (27.4.2012 - 1.5.2012)

Amsterdam nije grad u kojem se gledaju poznate građevine, upija povijest, proučava arhitektura... Amsterdam je grad u kojem se opušta i primarno gledaju - ljudi. I ako ga tako shvatite (i ako imate dobro društvo), imate dobre predispozicije da uživate u Amsterdamu.

Vremenske prilike u Holandiji su također priča za sebe. Da je vrijeme stabilno kako smo mi ovdje navikli -  nije. Ali u konačnici ni kiše koje dođu ne traju po cijele dane i brzo prođu. Ako uzmete u obzir da ionako tamo idete da se opustite, ako sve gledate kao na sociološki eksperiment, vremenske prilike baš i ne igraju neku ulogu, zar ne?

Ovo kratko putovanje je trajalo četiri dana sa povratkom peti dan. Taj peti dan smo trebali letjeti nazad popodne ali su nam iz Croatia Airlines otkazali taj let i stavili nas na jutarnji let. Nimalo lijep potez s njihove strane, ali bez obzira na kratko vrijeme i da je plan bio da uglavnom nema planova, odlično smo ga iskoristili.

NAPOMENA: Iza svake fotografije krije se cijela galerija vezana uz dotično poglavlje.
(Ukoliko vas zanimaju samo fotografije, kliknite ovdje)

1. Petak

01

Volim putovanja koja počinju u petak. Možda je to zato što sam i sam svoje putovanje počeo upravo na jedan petak, tamo negdje 1977 godine. I nikako ne mogu reći da je monotono i dosadno.

S obzirom da su nam već u startu zbog promjena u redu letenja uzeli praktično zadnji dan, barem je danas bilo dobro što smo u Amsterdam stigli prije podne i imali smo vremena. Nekih striktnih planova i nije bilo. Htjeli smo vidjeti neke drage ljude, švrljati okolo, doživjeti dio atmosfere na Dan kraljice, pogledati vjetrenjače... Ali sve je bilo otvoreno.

Za prvi dan smo odlučili raditi "aklimatizaciju" na amsterdamski način razmišljanja.

Uspjeli smo pred večer posjetiti i Van Goghov muzej. U pravilu ne volim muzeje sa slikama, ali Van Gogh je jedan od rijetkih slikara čije slike uvijek i ponovo rado vidim i jedan je od rijetkih koji je svoj život, sve svoje uspone i padove, snove i razočaranja nesebično rasprostro ispred nas da danas vidimo svijet kroz njegove oči.

2. Subota

02

Nekakav plan za danas je bio odlazak prema Rotterdamu, vjetrenjače i druženje, ali je za danas bila najavljena najlošija prognoza. Zbog toga smo stvar malo promijenili i prebacili Rotterdam za ponedjeljak, pretumbali dogovore za viđanja sa prijateljima iz Holandije i pokupili se sredinom dana za Zandvoort aan Zee.

2.1. Zandvoort aan Zee

03

Obala sjevernog mora. Dok se oblaci iznad nas kotrljaju, vjetar nosi pijesak, a valovi se pjene. Jedno od onih mjesta na koja se godinama poslije vraćam u mislima. Ima par mjesta na ovom svijetu koja za mene imaju ono nešto.  Ovo je jedno od tih.

2.2. Haarlem

04

Glavni grad holandske provincije Noord-Holland. Grad im svoju povijest i specifičan šarm, od čega je nas primarno zanimalo ovo zadnje.  Nalazi se na putu prema Amsterdamu i vrijedilo je prošetati se po njegovom centru. Ako izuzmemo lunapark usred grada (stvari koje su tu zbog proslave Dana kraljice), mogu reći da se radi o mirnom i spokojnom mjestu u kojem se ni u kom trenutku nisam osjećao sputano.

2.3. Amsterdam Torture Museum

05

Kako ubiti pola sata u kišno veče? U Amsterdamu to barem nije problem, ali da ne bude da se samo odlazi u birtije, tu je i pokoji opskurni muzej da se vidi kako je čovjek čovjeku vuk i što je sve u stanju jedno ljudsko biće napraviti drugom u ime boga, religije, kralja i države.

3. Nedjelja

06

Nedjelja je bila dan kad sam ponovo vidio starog druga iz djetinjstva. Ujedno je to bio i jedini dan kad smo imali fiksiran plan za popodne i imali smo samo par sati na raspolaganju. Svaki drugi dan smo mogli pomjeriti, samo ovaj nismo i to mi je jedino žao. Druže Olivere, bez obzira na prekratak susret, neizmjerno mi je drago da smo se barem malo vidjeli. Ujedno ti se izvinjavam do poda što nedjelju nisam mogao pretumbati na drugačiji način. Jednostavno, nije išlo.

Uvečer smo zujali po crvenoj četvrti i proučavali više prolaznike nego izloge sa prostitutkama. Pročitao sam da je samo 5% žena koje tamo rade rođeno u Holandiji, a dosta ih je sa naših prostora. Prosječan odnos sa klijentom traje 15 minuta (zaključak je bio da je pušenje najčešća radnja tamo i nešto na što se većina odluči kao najmanje osobno). Radi se o legalnoj urednoj profesiji i žene tamo imaju svu zaštitu i sva prava kao i bilo koja druga struka. I dalje te bukse izgledaju kao mesnice, ali barem su vesele mesnice i sva stoka tamo ide dobrovoljno.

Od nasilja nismo vidjeli ni N, što je jako dobro. Osim policije, crvenu četvrt čuvaju i neki njihovi zaštitari koji se spominju, ali ih ja nisam vidio. Nešto mi govori da je tako i bolje. :)

Seks shopovi su na svakom koraku. Oni klasični izgledaju kao trgovine sa igračkama za djecu, a oni malo osebujniji uključuju poštenu kolekciju za bondage sado&mazo i cijelo čudo opreme. Često trebate dobro upregnuti maštu da shvatite kako bi se neke stvari upotrebljavale.

Gay cinema video, Dirty Dicks pub, posebni fetish shopovi za gey populaciju...

Sto ljudi, sto ćudi. Sto žena, dvjesto sisa. Svatko ima neko svoje veselje. Sve dok nema povrijeđenih, fizički ili mentalno, sve je ok. :)

Što se coffie shopova tiče, stvari su do kraja transparentne. Dođete tamo, imate listu raznih vrsta trave i birate. Možete kupovati na grame ili već gotove jointove koji mogu biti miješani, čisti ili "podebljani". Jedan prosječan joint košta oko 5 eura i neobično je vidjeti sve to u potpunoj legali. Ono što su Rogier i ekipa pričali je problem porijekla trave u nekim coffie shopovima. Dosta i tu ima crnog tržišta i robe sumnjivog porijekla, pa nemojte imati iluzije da u Amsterdamu barem znate što kupujete. Ovdje itekako možete dobiti mačka u vreći s tim da to neće biti djetelina koja ne djeluje, nego nešto što ima neobične i pojačane efekte od onih na koje ste se spremili.

Slobodno se poigrajte sa igračkama po volji, samo uzmite sve sa zrnom soli. Nekad stvari nisu onakve kakvim se čine na prvi pogled. ;)

 

4. Ponedjeljak - dan kraljice

07

30.4 je u Holandiji Dan kraljice. Na taj dan se svi obuku u narandžasto i dobro provesele. U Amsterdamu je taj dan totalna ludnica. Tulumi na brodovima po kanalima, kaos na ulicama... "Pučka svečanost", samo bez korištenja vatrenog oružja (ako napravimo usporedbu sa balkanskim metodama zabave :))

Bez obzira na to, cijeli dan u ovakvom džumbusu je previše za sve osim za one najupornije, pa smo se mi oko podneva izvukli iz grada i krenuli za Rotterdam. Tamo negdje smo se našli sa Sandrinim prijateljima iz Holandije koje nije vidjela šest godina. Danas je bila odlična prilika da se ta nepravda ispravi.

08

Rogier, Ruud i Eelco, sve odreda veseli i pozitivni ljudi. Bila mi je čast upoznati ih i provesti jedno popodne s njima. Momci, slijedeći put će šljivovica kod vas gore ili ćete vi ovamo na istu. :)

4.1. Kinderdijk

09

Kad sam bio mali sanjao sam o vjetrenjačama. Moj tetak je u to vrijeme radio kao varioc u Rotterdamu i svojoj je kćeri donio vjetrenjaču koja se okreće i svira. Dobar dio svog ranog djetinjstva sam je sanjao i maštao da i ja imam tako nešto. Holandske vjetrenjače su definitivno moj fetiš, a Kinderdijk je pravo mjesto za takve fetišiste.

Kinderdijk je selo koje se nalazi 15km od Rotterdama. Radi se o mjestu sa najviše vjetrenjača na okupu u cijeloj Holandiji (njih 19). Jedina mana je što je prometno totalno nepovezan ako gledamo javni prijevoz i da nije bilo Rogiera i društva, jako teško bismo tamo dobacili danas, na Dan kraljice, kad je cijela država u posebnom režimu.

O Kinderdijku neka svjedoče slike. Ja samo mogu reći da je moja glad za vjetrenjačama utažena. Zasad. ;)

4.2. Kijkduin

10

Kijkduin je plaža na obali sjevernog mora u blizini Haaga (grada koji je prava Meka za đuvegije sa prostora bivše Jugoslavije i jedno od onih mjesta koje zbog medija zamišljamo kao zatvor i pustaru okolo). Sam Haag je velik i moderan grad, a Kijkduin je samo jedna od plaža u njegovoj blizini.

Sjeverno more mi se strašno dopalo i uživao sam u prilici da ponovo ostavim otiske u onom prohladnom pijesku dok mi šum valova umiruje pogled.

4.3. Dan kraljice - nakon cirkusa

11

Kad smo se iza ponoći vratili u Amsterdam, zatekao nas je pravi svinjac. Nije bilo smrskanih prozora, glava i tramvaja, ali je po ulicama bilo cijelo čudo smeća. Dan kraljice jako podsjeća na norijade hrvatskih srednjoškolaca, samo na desetu. Dobro je da nismo ostali cijeli dan u gradu.

 

Što reći o Amsterdamu i Holandiji sad kad sam ih napokon vidio? Paaa... Nije loša ta Holandija. :) Nije loš ni Amsterdam.

I život je lijep kad njegove trenutke imate s nekim podijeliti.

 

 


 

5. Tematske galerije fotografija

s1Stari ratni drug: vrijeme prolazi, ali mi ne

 

s2
panorame: oku ugodno, a ni umu nije mrsko

 

s3
pleasuremax: dašak tjelesne nesputanosti

 

s5
behind the scenes: fotografije naših holandskih prijatelja

 

s4
S&M collection:
“I would rather have had one breath of her hair,
one kiss from her mouth,
one touch of her hand,
than eternity without it.”