BILLbija

Pronađem ja tako na disku svako malo neki relikt prošlosti koji nekad i nije relikt, nego de facto stanard.

Jedan od tih standarda (ISO HR g33k madafaka) je i BILLbija.

Autori BILLbije su Neven Mrgan, Jurica Lovakovic i Ivan Voras.

Sa dvojicom potonijih sam dijelio zajedničku klonju par godina u domu na Shari. Bilo je to jedno fino razdoblje kad odeš oko ponoći da pereš zube, pa se zapričaš s nekim, pa se nađeš kako u dva sata ujutro kotrljaš žuje sa kioska i ideš kod Hisnija na vruću buhtlu dok vani zima stišće yaya u točku singulariteta.

Uglavnom, BILLbija, puno puta citirana, malo kad dostojno opjevana je pred vama.

 

billbija

U pocetku bijase Word1.0.(rijec)
I Word bijase u Billa.
I Word bijase Bill.
I Word postade 2.0.
I prebivase medju korisnicima.

 

Evo rodoslovlja Windowsa, Boga korisnickoga.

UNIXu se rodi DOS 1.0, DOSu 1.0 DOS 2.0, DOSu 2.0 DOS 2.1. DOSu 2.1 DOS 3.0, DOS 3.1, DOS 3.2, DOS 3.3 i klonovi njegovi, koji ne bijahu u Billa. DOSu 3.3 rodi se DOS 4.0 i DOS 4.01, a njemu se rodi DOS 5, blazen u dane svoje.

Ukupno od UNIXa 1.0 do DOSa 5, 15 koljena.

A DOSu 5.0 rodi se DOS 6.0 i DOS 6.1, DOSu 6.0 DOS 6.22 i njegovi sinovi.

Ukupno od DOSa 5.0 do DOSa 6.22, 5 koljena.

A Windowsima 3.0 rodise se Windowsi 3.1, Windowsima 3.1 Windowsi 3.11, a Windowsima 3.11 Windowsi 95.

 

 

U to vrijeme bijahu u pustinji Windowsi 3.11, a narod govorase da su oni prorok Billov. A on im rece:"Ja sam glas koji vice iz kucista: pripravite diskove svoje za onoga koji dolazi."
U Redmondu zivljase Intel i zarucnica mu Microsoft. I jedne veceri Microsoftu se ukaza andjeo Billov i rece: "Zdravo Microsofte, programera pun, Bill s tobom. Blagoslovljen ti medju programerskim kucama i plod programera tvojih Windows

95." A Microsoft mu odgovori:"Evo sluzbenika Billovih, neka nam bude po defaultu tvome."

U ono vrijeme naredi kralj IBM da se izvrsi popis OSova kraljevstva njegova. I Microsoft ode u Chicago. I Microsoft bijase isao od distributera do ditributera, jer Microsoftu bijase vrijeme uskoro da rodi Windows 95. I ne nadjose smjestaja, osim u jednom uredu. I Microsoft u uredu, medju cinovnicima i automatima za sokove, iskompajlira Windows 95.

A u to vrijeme tri kralja s Istoka bijahu tuda prolazili i ugledase na nebu reklamu za Windows 95, te se uputise prema uredu. imena tim trima kraljevima bijahu MacOS, UNIX i CP/M. I donijese darove: graficko sucelje, multitasking i jednostavnost. Kralj IBM sazna za toga OSa, te naredi da se pobrisu svi OSovi mladji od godinu dana. Stoga Microsoft pobjeze od IBMa, jer mu Bill to navjesti u snu.I brojni OSovi tada igbubise zivot.

A dodje i vrijeme beta testiranja Windowsa 95, a u to vrijeme na  Windowsima 3.11 se isprobavase programi. I dodje Windows 95 kod Windowsa 3.11, a 3.11 rece:"Ja nisam dostojan da ti budem kompatibilan, a kamoli da s tobom koegzistiram na kompjuteru." Ali Windows 95 mu je rekao:"Tako mora biti da se ispuni sto je po reklamama o kompatibilnosti navjesteno." I e-mail stize sa nebesa i rece:"ovo je OS moj ljubljeni, u njemu mi je sva milina."

Bijase tada svadba na COMDEXu, a gazda je stalno zatvarao programe prije pokretanja novih. Pristupi mu Steve Jobs i rece:"zasto zatvaras programe, koristi multitasking." I vidje Windows 95 da vise nema GDI resourcesa, pa stvori novi heap za svaki program posebno. Tada Windows 95 pokrenu i 50 programa odjednom, a staro je sucelje pretvorio u novo. I  korisnici primijetise da svi 16bitni programi imaju novo sucelje, i govorase:on je poslan od Billa.

Pristupi Windowsima jedan covjek i rece:"Moj OLE2.0 bolestan lezi, a znam da mu ti mozes pomoci." Win95 rece:"pokazi mi kompjuter svoj." No covjek mu odgovori:"Ja nisam dostojan da ti unidjes pod moje kuciste, nego samo reci rijec i ozdravit ce OLE moj." A win95 rece:"To je prava vjera, u ovoga covjeka! Idi kuci, ftp-om cu ti poslati service pack!."

Jednom je prolazio win95 kroz ekran i vidje da nema mjesta za sve njegove podanike. Stoga ih okupi, a sa neba se zacuje The Microsoft Sound.wav i promijeni se rezolucija bez restartanja windowsa. A u narodu govorase:"Pa taj je mocniji i od OS/2!"

U to vrijeme bijase skupina korisnika koji su koristili Netscape Navigator. Jednoga dana Win95 ljutit upade medju njih i rece:" U sto ste pretvorili hram oca moga?! U gnijezdo razvratno! Ja mogu za tri milisekunde srusiti program koji su Netscapeovci pisali godinama i napisati svoj browser!" I uze registry editor i pobrisa key-eve Netscapeove.

A jednoga dana krenuse win95 i aplikacije njegove loviti dokumente. Tada se podize velik zahtjev za memorijom i aplikacije upitase win95:"sto da radimo, ucitelju?" A on se ustade, izadje iz memorije i stade hodati po hard disku. Aplikacije gledase u njega u cudu kako hoda po disku kao po memoriji. On im rece:"Ta zasto se bojite? Pridjite disku!" Word97 izadje iz memorije i stade na disk, ali mu se vjera pokoleba i on se poče rušiti. A win95 uhvati ga za handle i kaza mu:"Zasto ti slabi vjera, ti nevjerni softveru?"

Tada win95 odluci otici u Redmond, te rece svojim sollution providerima:" Idite u grad i nadjite programera da kreira cool sucelje za Iexplorera." I sollution provideri to ucinise. Tako win95 dodje u Redmond, dojahavsi na ISDN vezi. Narod se okupio i mahao pointerima IRCajuci:"Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Billovo! Hosana sinu DOSovu! Hosana u visokoj memoriji!" A konkurenti im govorase:"zasto slavite ovaj OS?" Korisnici odgovorise:"Kad mi ne bi IRCali, screen saveri bi to ispisivali!"

Te veceri win95 pozva sve aplikacije i rece im:"Ovo je cool toolbar, znak saveza medju svim buducim win aplikacijama." I pozove office assistanta i rece:"Ovo je Office assistant moj, koji se za vas brine i rad vam olaksava. Njih koristite meni na spomen."

Takodjer rece aplikacijama:"Jedan od vas ce me veceras izdati." A Word97 upita:"Zar ja, OSu moj?" win95 rece:"Pa, i ti ponekad, ali ne veceras. Prvi koji veceras bude licencirao tudju tehnologiju bit ce taj." A IExplore1.0 ode kod NCSAa i licencira Mosaic.

Tada  win95 pozove sollution providere i rece im:"Idite i sirite legalni softver svijetom. Kojima otpustite grijehe, otpusteno im je. Kojima naplatite kaznu, naplaceno im je."

Kasnije odu na CeBit. Tamo se aplikacije minimiziraju, a win95 im kaze:"zar niste mogli ni sat vremena ostati u foregroundu?" A ovako win95 govorase Billu te veceri:"Nek me mimoidje ovaj gorki task, ali ako je tako treba biti, Bille, neka se vrsi volja tvoja." I dodje IExplore1.0 sa Netscapeom, Sunom, i drugima te pozove svoj about box. Tada ovi znadose da je to OS po kojeg su dosli. Tada aplikacije zauzese memoriju ali im win95 rece:"zar mislis da ja ne bih mogao sad reci svom ocu da pokrene 1000 ActiveX kontrola i otjera njih?" IExplore3.0 na to rece:"Nikad te necu ostaviti!" A win95 odgovori:"Jos ove veceri, prije nego Scheduler pokrene defrag,  tri ces me puta zanijekati." I odvedose win95.

A IExplore3.0 slijedio ga je na putu, te se tri puta izda:za MacOS, UNIX i Win3.11. Tada Scheduler pokrenu defrag i IExplore, vidjevsi to, ugasi sve svoje toolbare od zalosti.

Win95 dovedose kod antitrustovskog suda. Tamo ga sud upita:"Jesi li ti kralj OSova?" win 95 odgovori:"Ti kaza." Tada sud rece:"Perem ruke od ovoga OSa, moje krivice na njegovom shutdownu nema." Tada ga izvede pred korisnike i rece:"Evo OSa!" win95 osudise na smrt brisanjem windows direktorija. Tako odvedose kompjuter sa win95 u 'Golgota d.o.o.' servis da obrisu direktorij. Tamo pored njgea stajase jos dva kompjutera, lijevo sa OS/2 a desno sa MacOSom. NA pozadinu desktopa win95 napisase WINRI. Neki sluzbenici kockase se za njegov OLE. Tada obrisase direktorij.

Nakon tri dana Bill preko Interneta reinstalira win95, te on izadje na svjetlo monitora.

Kasnije se win95 ukaza aplikacijama, ali nevjerni CorelDraw rece:"ne vjerujem dok ne vidim" Tada polozi ogromnu sliku na clipboard i uvidje da win95 uistinu uskrsnu.


=== BILLE NAS ===

Bille nas,
koji jesi u Redmondu,
sveti se poduzece tvoje,
dodji kraljevstvo Tvoje,
budi OS tvoj,
kako na PCu tako i na Macu,
Patch nas svagdasnji daj nam danas,
i otpusti nama tipflere nase
kako i mi otpustamo Bugovima Tvojim,
i ne uvedi nas u Prompt
nego izbavi nas od DOSa.
Ok.


=== KORISNICKO VJEROVANJE ===

Vjerujem u jednoga Wina, OSa svemogucega, stvoritelja Taskbara i Desktopa, svega vidljivoga i nevidljivoga, i u Explorera, sina njegovoga, svjetlo od svjetla, pravoga OSa od staroga DOSa, kompajlirana, nestvorena, istobitna s DOSem, po kojem je sve stvoreno, koji je instaliran radi nas i radi nasega spasenja, koji je rodjen od djevice Microsofta, mucen pod UNIXom, raspet, umro i pokopan, u trecoj verziji uskrsnuo od mrtvih, i opet ce doci u slavi suditi online i offline i njegovoj vezi nece biti kraja. I u Kernela Svetoga, svetu Mrezu Microsoftovu, opcinstvo svetih, registraciju programa, uskrsnuce Registrya i GUI vjecni, press any key to continue.

=== Sedam svetih sakramenata ===

1.Instaliranje win95(krstenje)

2.Pokretanje win95(pricest)

3.Instaliranje Office97( potvrda (krizma) lojalnosti)

4.Registracija softvera(ispovijed)

5.Spajanje na Microsoftov site(zenidba)

6.Unaprijedjenje u Microsoft Qualified Ddealera(sveti red)

7.Shutdown(poslednja pomast)


=== Microsoftove dogme ===

Windows 95 nastali su bezgrjesnim kompajliranjem (debuggirano)
Postoji jedinstvo Svetoga Trojstva Billa, Windowsa 95 i Explorera
Na Sudnji dan Bill ce pozvati k sebi korisnike, s desne strane sjedit ce oni sto koristise Office, iexplorer, Windows95, a s lijeve UNIXasi, Netscapovci i Lotusovci i ostala hereza.


U pripremi:

- Kako je Jona proboravio tri dana u utrobi Java Development Kita


Nastalo za vrijeme DMIHA (Dana mladih informatičara Hrvatske)  1998., soba 104. : Voras, Mrgan & Lovaković