Matematiko, maćeho!

 math

Još tamo negdje u drugom ili trećem razredu osnovne škole znao sam ići na dopunsku nastavu iz matematike. I bilo je tamo raznih zavrzlama. Neke su bile veće, a neke manje mozgalice, a bilo je zadataka koji su bili na rubu pameti.

Ne mogu sa sigurnošću reći da li je to bilo u drugom ili trećem razredu osnovne škole, ali jedan zadatak sam dobro zapamtio.

Zadatak je glasio:

Bio jednom siromašni student matematike po imenu Pavel. Pavel je ostato bez novca i imao je još samo par novčića, dovoljno da plati tri riječi u telegramu. Pavel je trebao javiti mami da mu pošalje određenu količinu novaca.

I Pavel se dosjetio i poslao ovakav telegram:

    K E V O
 +  
_
P
_
A
_
R
_
E
_
  P A V E L

Ako svako slovo predstavlja jednu znamenku od 0 do 9 i ako različita slova predstavljaju različite znamenke,koliko u ovoj kodiranoj operaciji zbrajanja Pavel treba novaca od majke?

NAPOMENA: Pavel živi u zemlji pogođenoj inflacijom. Rješenje podrazumijeva peteroznamenkastu sumu koju je Pavel tražio.

 

Niži razredi osnovne škole, a trenira moždane vijuge do granica naprezanja. Postavio sam nekolicini ovaj problem i nisam primijetio da su mi se vratili s odgovorom. Malo me izbjegavaju. :)

Ne znam zašto mi je ostao u sjećanju taj zadatak. Još manje znam zašto su nam ga dali da ga u to doba rješavamo.

 

Ako netko ima viška vremena, nek raspiše rješenje. Prvi koji mi se javi sa rješenjem i postupkom, ima pivu po izboru u Scoutu u Samoboru. Da li je ovo zadatak za treći razred osnovne škole, dobra je tema za birtiju između reda belgijskih i reda njemačkih ljekovitih napitaka.

Možda je vrijeme da saznamo. :)