Nova godina - novi početak :)

Nakon skoro 5 godina smucanja po raznim neprofitnim i privatnim servercima koji su više ili manje bili podložni kvarovima i nakon gomile hitnih intervencija za popravak istih (otišla ploča, krepali ventilatori, diskovi dobili bad sectore), odlučio sam da mi je dosta. Nakon toliko godina gdje sam bio hardver-maher, sistemac, apache+php+mysql tuning tim, programer, Joomla guru, debugger i na kraju krajeva je**na stranka, rekao sam: dosta je bilo.

Ja ću da platim, a neka se netko drugi brine o hardveru i dostupnosti istog. Neka netko drugi patchira operacijski sustav, nadograđuje web servere, mysql, php i sve što treba. Moje je da se brinem o CMS softveru i samom sadržaju, a ovo ostalo sam delegirao dalje.

U skladu s tim, po prvi puta, ovaj web site pogoni komercijalni web hosting provider. Koji? Paaa, nije mi platio da ga reklamiram, pa mu neću navoditi ime. Osim toga, treba proći neko vrijeme da mogu donijeti neke zaključke. Zasada samo mogu reći da su dojmovi dosta pozitivni: neograničen web prostor, neograničen mjesečni promet, bez ograničenja na broj domena, poddomena, mysql ili postgresql baza... Poseban draguljčić je i shell account i mogućnost pisanja vlastitih skripti i postavljanja cron jobova, tako da zasad ne osjećam nikakva ograničenja u odnosu na razdoblje dosad kad sam bio netko tko je imao i root pristup na sam server i sve što s tim ide. I ono najbitnije - stvar radi i radi dobro. Vrijeme će pokazati da li je prelazak na komercijalnog web hosting providera bila dobra odluka ili će rezultirati sa još više glavobolja. :)

Zašto strsljen.org? Prije je možda zgodno reći kako je došlo do (sada već bivše) domene: keeper.sharanet.org. Sharanet.org je domena koju je nas par entuzijasta kupilo prije dosta godina i okupljali smo se u virtualnom svijetu oko jednog našeg servera. Bio je to jedan način da se pokaže kako odlazak iz studentskog doma na Šari ne mora biti kraj druženja, nego jedan novi početak. Tako smo imali svoj privatni news i mail server, web prostor i puno planova od koji su se neki ostvarili, a neki ne.

Kada sam nakon svog prvog weba iz studentskih dana, 2004 godine dizao novi web site na Mambo CMS sustavu, logično rješenje je bilo postaviti ga kao dio sharanet.org. A "keeper"... Za neupućene, ime dolazi od jedne stare kompjuterske igre "Dungeon Keeper". Igra koja je iza sebe imala cijeli kult i ako niste bili dio njega, ne mogu vam u dvije rečenice objasniti poruku nemira i zle volje koju je ta igra prenosila na sve naraštaje. :)

Ali, zašto strsljen.org? Na puni odgovor na ovo pitanje treba pričekati još koju godinu. Ideja kao takva već dulje vrijeme postoji u mojoj glavi, implementacija je mučna i dugotrajna, ali, ako bude snage volje i uz malo sreće, jednog dana ću vam moći ispričati pričicu o tome. A do tad... Ako ste se pitali zašto baš stršljen, nastavite da se pitate. :)

Gledajući unatrag, iz godine u godinu ovaj web site je sve više posjećen. Tako je ove godine poslužio 43,6GB podataka i imao oko 145000 posjeta i oko 2.3 milijuna hitova. Mali korak za čovječanstvo, ali, uz vaše komentare koje mi šaljete mailom, sms-om ili ispričate uživo, najbolji je dokaz da publika postoji, da interes postoji i to je najveća nagrada za mene - da netko stvarno čita ove gluparije. :)

Za one gladne brojki, statistika za 2009 godinu je ovdje, a presjek kroz godine je ovdje.

Paralelno sa trenutnim webom sam prebacio i svoj stari web-ić iz studentskih dana. Star, mali, oronuo i neugledan, ali za mene jedan komadić iz ropotarnice povijesne neozbiljnosti - student.strsljen.org, pa nek se nađe.

Što donosi sutra? Pojma nemam, ali je ovaj web site s vremenom debelo izašao izvan svojih, u početku zacrtanih, okvira. Hvala vam na podršci, savjetima i sugestijama. Potrudiću se da ostanem blesav kao i dosad jer mi to najbolje stoji. ;)

U Novoj, 2010 godini, želim vam sve najbolje, sve ono što si i sami želite. Veseli, zdravi, brzi i laganog kasa bili, nikad s bicikla ne pali, ne ganjao vas lovčev Žućo, nikada na trn u gumi ne naletjeli.

 

Vaš Bradonja

 

P.S. Đorđe poručuje da mu nađete Đorđolinu. Kaže da je malo usamljen. Pa ako znate neku plišanu divu da je uredna i da ne spušta wc školjku (Đorđe i ja smo taman uspostavili većinu po ovom pitanju i htio bih da tako i ostane), javite na 0600-medadjoka.