Atomicon Gallery: dostojna zamjena za starog druga

"We have normality.
I repeat, we have normality.
Anything you still can't cope with is therefore your own problem."
-- Douglas Adams

atomicon_gallery

 

Danas je u zasluženu penziju otišao SPGM softver za prikaz galerija fotografija na ovom web siteu. Radio je neumorno preko šest godina i zadnje 2 godine je čekao dostojnog zamjenika.

Davne 2004 godine kad je ovaj web siter nastajao, pogonio ga je Mambo CMS (preteča današnje Joomle). U to vrijeme su postojale 3-4 komponente za prikaz galerija fotografija za Mambo od kojih je svaka imala svoj set nedostataka. S obzirom da mi upisivanje komentara i ocjenjivanje fotografija nije bilo zanimljivo, u to vrijeme sam odabrao mamboSPGM galeriju kao najjednostavniju.

SPGM (Simple Picture Gallery Manager) je vrlo jednostavan i brz php kod koji na oku ugodan način prikazuje fotografije iz nekog direktorija na disku. Toliko je jednostavan da sam ni thumbnailove ne zna napraviti - na vama je da mu sve to pripremite. Upravo zbog te jednostavnosti, vrlo je pogodan za pretumbavanja strukture galerija jednostavnim mijenjanjem strukture direktorija. Kako za svoj rad ne koristi bazu, jedan konfiguracijski file i direktorij sa fotografijama je sve što vam treba.

mamboSPGM je u to vrijeme bila komponenta (na neki način port SPGM-a) za Mambo CMS bez nekog posebnog administracijskog sučelja. Rad s njim se svodio na direktno mijenjanje konfiguracijskog file-a kroz vi editor i upload fotografija u već pripremljeni direktorij. Prikaz fotografija me zadovoljavao i tako je sve krenulo.

Ova komponenta je preživjela migraciju sa Mamba na Joomlu 1.0 i kasnije na Joomlu 1.5. Zadnja migracija je bila posebno nezgodna i trebao sam na ruke prepraviti dio php koda kako bi mamboSPGM uopće mogao raditi sa Joomlom 1.5. Naravno da ga nisam mogao registrirati u Joomli već sam ga koristio tako da sam napadao direktni link kako bi strav uopće mogla raditi. Tako modificiran i nasilno naguran u Joomlu 1.5, mamboSPGM je radio još više od godinu dana, sve do danas.

U međuvremenu sam svakih par mjeseci pretraživao Joomla ekstenzije i etstirao razne web galerije, ali nikako nisam nalazio nešto dovoljno jednostavno, oku ugodno i sa mogućnošću da se na iole suvisao način oko 3 GB fotografija koje je nosio mamboSPGM importira u novi sustav. Pregledao sam desetke takvih komponenti, ali nijedna nije imala ono što je meni trebalo.

Prije desetak dana sam sasvim slučajno naletio na jednu komponentu koja je obećavala - Atomicon Gallery. Po svom konceptu jednostavan kao i SPGM, samo je Atomicon bio u stanju generirati thumbnailove, postavljati komentare kroz admin sučelje, a pogoni ga vrlo lijepi jQuery JavaScript library. Atomicon je upravo ono što sam jako dugo vremena pokušavao naći i već nakon 2 dana testiranja sam odlučio da SPGM ide u penziju.

Usput sam iskoristio priliku pa sam malo presložio kategorije unutar galerija fotografija. U svakom slučaju me je na kraju čekalo ručno preštrikavanje linkova na galerije u svim člancima koje sam objavio, pa je ovo bila jedinstvena prilika da se i galerije malo preslože. Trebalo mi je desetak dana rada da stvar privedem kraju i poprilično sam zadovoljan sa rezultatom.

Ovim korakom je napokon u potpunosti završena migracija sa Mamba na Joomlu. Trebalo je nekoliko godina, ali više nema zaostalog koda koji se više ne održava na ovom web site-u. Ako ste imali negdje direktni link na neku od mojih galerija, prođite kroz galerije fotografija, locirajte tu galeriju i promijenite link koji ste imali.


 

SPGM je mrtav, živio Atomicon!

 

P.S. Jedina zavrzlama je CSS3 kojeg Atomicon koristi. CSS3 je nešto što više ili manje podržavaju svi browseri osim MS Internet Explorer-a. MSIE verzija 8 još radi kako-tako, ali starije verzije imaju lošu osobinu da ne prikazuju baš najbolje stranice koje generira Atomicon. Kako je MS trom po ovom pitanu, stvarna podrška za CSS3 se očekuje u verziji 9 njihovog browsera a za to će im trebati još koji mjesec. Ako koristite Internet Explorer i imate problema sa galerijama fotografija na ovom webu, uzmite neki drugi browser ili čekajte MSIE9. Moj savjet je da batalite MSIE i koristite neki browser koji je u stanju pratiti nove tehnologije.

 

P.P.S. Treba napomenuti da se izborni kod SPGM softvera ne održava od 2007. godine i da cijelo to vrijeme nije postojao port ove komponente za Joomlu 1.5. Ipak, na kraju su se našli neki novi klinci i 30.7.2009 godine objavili prvu verziju novog starog SPGM-a za Joomlu 1.5. Više informacija o tome možete naći na njihovom webu. Hvale vrijedan potez, ali možda malo prekasno. SPGM kod se više ne razvija i oni su ga uzeli, popravili neke sigurnosne nedostatke i upakirali stvar u funkcionalnu komponentu za novu Joomlu. Kako sam ja već zagrizao na Atomicon, SPGM za mene više nije bio opcija. Međutim, ako netko i dalje traži ovu komponentu, dobra vijest je da su je oživjeli iz mrtvih.