Majstori od ključeva

kljuc_small
staro i novo kućište (uočite posljedice zuba vremena i konjskih prstiju :))

 

Kako se danas sve radi ne da traje nego da se raspadne, tako je i moj skupi ključ od auta nakon 4 godine silovanja iz dana u dan popustio. Najprije mu je popucala guma na tipkama i onda sam ja to tako koristio dok je išlo. Ispod gume su uredno radili mikroprekidači.

Sve dok jedne gluhe noći nisam pokušao zaključati auto, a prst mi propade na mjesto gdje je nekada stajala tipka - odlomio sam i mikroprekidač.

Dan kasnije zovem ja drugare Slovence (službeni Citroen servis) i pitam za ključ. Stvar košta 130 eura sa kodiranjem i treba im 5 dana. Skupe kurve sine. :) Citroen servis u Zagrebu naplaćuje 1044 kn (879kn ključ, 60 kn zamjena predajnika centralnog zaključavanja, 105kn kodiranje), samo im treba 15 dana. Dosad nisam našao ništa vezano uz službene Citroen servise što u Sloveniji nije bilo povoljnije ili u najmanju ruku iste cijene nego kod naših u HR.

Dok sam ja krmeljao kod kuće nakon još jedne noćne smjene, malo sam proguglao i našao da tip koji izrađuje ključeve na razini -1 u City Center 1, radi i popravlja kodirane ključeve. Čak ima i svoju web stranicu. Ima i telefon, samo mi se na njega nije javljao, pa sam sjeo u auto (ima čika i rezervni ključ :)) i otišao da provjerim na licu mjeta.

I tip ima kućišta za gomile raznih tipova ključeva. Novo kućište 200kn, izmjena mikroprekidača 50kn. Pola sata relanog posla, zajedno sa električkom provjerom nakon napravljenog posla. Za sat vremena sam imao novi stari ključ. Čak mi je i Citroen logo stavio (iako sam mu rekao da me nebriga šta gore piše dok radi ono šta treba da radi).

Ako vam ikad zatreba popravak kodiranih ključeva za auto bilo kojeg tipa, čika u podrumu u City Center 1 je majstor od ključeva. Ne možete ga promašiti ako dolazite iz podzemne garaže.

Umjesto 1000kn za novi originalni ključ i kodiranje, platićete oko 200kn (ako niste potrgali još nešto kao ja, a čak ni onda ne puno više :)).

Uvijek se ugodno iznenadim kad vidim da netko danas popravlja stvari, a ne samo da ih mijenja; da danas još netko odolijeva tendencijama da Kinezi i Indijci rade, a mi samo kupujemo gotovo.

Nadam se da će i za četiri godine i dalje biti tako, ali živi bili pa vidjeli.