Plitvice maraton 2011 i izvedenice

plitvice_16km_2011

 

U subotu, 4.6.2011 je održan 26. po redu Plitvički maraton. Ja sam došao tamo otrčati 16km, kao i prošle godine. Nakon maratona u Parizu, fokus sa trčanja sam prebacio na neko vrijeme na bicikl i moja forma na trčanje je pala. Nije tu bilo nikakvih iznenađenja, to je sve očekivano.

Doki je nastavio trčati nemilice i napravio jako lijepi skok. Usput se još malo istopio, tako da ide jako jako dobro. Doki je otrčao odličnu štafetu na Forest Gumpu ove godine i na Plitvice je došao trčati puni maraton. I bio je spreman, to sam znao čim sam ga vidio nakon Foresta.

Ja u zadnje vrijeme imam puno preokupacija i slabo sam stigao na zajedničke treninge sa Sljemenašima, a ni sa Dokijem se baš nisam natrčao u međuvremenu. To mi je krivo, ali takav je život. Biće bolje uskoro.

Za dan utrke su najavljivali ne kišu, ne mokro, nego potop, grom i pakao. Skoro pa su predvidjeli i Noinu (b)arku. Bez obzira na sve, na startu se pojavila gomila trkača. Katastrofične prognoze su uplašile samo malobrojne. A danje bio jako lijep. Dobili smo dan bez kiše i bez jakog sunca. Bilo je nešto vlage u zraku, ali pokisli nismo. Nije bilo prevruće, sunce nije palilo, ali na usponu sam svejedno maštao o kanti vode ili barem nekom šlaufu. :)

Kako od Pariza nisam napravio nijedan pošten trkački trening (što da se lažemo :)), nisam očekivao neko vrijeme na utrci. Išao sam više da ovo napravim kao nekakav trening i da razbijem satnicu na biciklu nečim malo drugačijim. I cijelo vrijeme sam imao onaj osjećaj tromosti, imao sam u glavi dojam da sam spor, da se vučem. Polar je govorio da idem po planu, ali u glavi mi je sve bilo kao usporeni film.

Na onom usponu od 3 km sam vidio da imam dobar i konstantan tempo i tu sam prestigao dosta ljudi.  Kad sam pred kraj udario "lap" na zadnjem kilometru i vidio 1h16min, sam sam sebe iznenadio. Na početku sam mislio da ako napravim vrijeme kao prošle godine (1:24:36) da ću biti zadovoljan. A u cilj sam ušao s vremenom 1:21:35 (prosječni tempo 5:06 min/km).

I dalje sam imao u glavi osjećaj da sam bio spor, ali štoperica ne laže. :)

Na Plitvice sam došao sa Nenom, Ivanom i Tonijem. Posebno mi je drago za Nenu da je popravio svoj rekord na plitvicama na 1:30:38. Za jednog bacača kugli ovo je jako lijepo vrijeme. Ivana je otrčala svojh 5 km, ali i to ćemo da produžujemo uskoro. :) Posebno mi je drago vidjeti da se motivacija za trčanje povećava i najbolje tek dolazi. :)

Doki je istrčao puni maraton za 3:33:40, uz prosječni tempo 5:05 min/km. Doki, ponosam sam na tebe! Jako lijepo vrijeme za drugi maraton u životu a pogotovo za ovakav profil staze.

Svima koji su trčali na Plitvicama čestitam na rezultatima i na hrabrosti (trebalo je dva put razmisliti uz onakvu vremensku prognozu da li ići ili ne). Drugovima Sljemenašima poseban pozdrav. Vidimo se uskoro na treninzima. Jesen nije tako daleko, a planovi su mnogi. :)

Rezultate potražite na službenoj stranici Plitvičkog maratona.