Audio polica

audio_polica

 

Kako je krenula priča sa gramofonom i nabavka pojačala, trebalo je na vrijeme osmisliti neku audio policu po mjeri. Ideju za ovu policu sam dobio gledajući sličnu stvar kod druga Ozrena, s tim da je on koristio teške ploče od poda u sistem sali.

Htio sam da dobijem nešto čvrtso, po mjeri, da se lako može korigirati i da ne košta puno novaca. Za noge sam uzeo četiri šipke sa navojem (16mm) od jednog metra. Iako sam u startu mislio da će mi biti prenisko za gramofon samo metar od tla, na kraju se ispostavilo da je to idealna visina. Imao sam ideje da radim neku skalameriju od 1,3 metara sa spajanjem šipki i više pregrada, ali to bi zakompliciralo stvari, narušilo stabilnost cijele police, a uopće mi ne treba.

Četiri cijevi od metra, 28 običnih matica, 8 ukrasnih matica i 32 podloške sam kupio u Pevecu za 250 kn. S tim smo riješili željezariju.

Za daske sam se odlučio na ivericu i njih sam naručio u Iverpanu. Originalno sam htio raditi sa 25mm ivericom ali kako Iverpan (kao i svi ostali) imaju politiku da se mora uzeti polovina velike ploče (a ploča im je 2,8 x 2,07m), to mi nije pasalo. Za četiri ploče bih imao više restla nego materijala. Zato sam se odlučio na osam 19mm dasaka  dimenzija 56x40cm, koje sam sam spojio ljepilom i vratio natrag na kantiranje. S tim sam dobio četiri ploče debline 36mm koje izgledaju jako dobro i cijeloj polici daju dodatnu stabilnost. Htio sam neki tamniji uzorak, a hrast amazona je bilo nešto što nije čisto crno a opet je tamno i oku ugodno. Cijena dasaka sa kantiranjem je bila oko 350 kn.

Samo slaganje police je bilo jednostavno kad sam imao sve dijelove. Valjalo je pravilno izbušiti rupe i izmjeriti gdje bi došla koja ploča. Cijela polica ima 30 kg i sa četiri uporišne točke je vrlo stabilna. Dodatna prednost jer vrlo jednostavna i precizna korekcija visine (nijedan pod nije savršeno ravan) sa četiri ukrasne matice na dnu. Tako je vrlo jednostavno cijelu polici ustabiliti i staviti pod vaservagu, a također je lako korigirati bilo koju od pregrada neovisno o ostalima.

U donjem dijelu sam prostor za gramofonske ploče ogradio običnim penjačkim užetom iz Iglusporta. Kad se već našlo u rukama, šteta ga je bilo ne iskoristiti. :)

U moru audio polica visoke cijene i upitne kvalitete, evo jednog jednostavnog rješenja koje za oko 600 kn omogućuje pozicioniranje po mjeri i lako se kasnije modificira ako je potrebno.

Nešto slika možete pogledati ovdje.