Putovanje duše: Pro-ject Genie RPM 1.3

project_rpm13-2

 

Moja potraga za gramofonom je završila krajem drugog mjeseca kad sam uživo vidio Pro-Ject RPM modele gramofona. Bila je to ljubav na prvi pogled. Odmah sam naručio jedan crveni, samo je zbog dobro poznatog "trgovačkog tjedna", uređaj stigao tek jučer.

Iako sam originalno mislio kupiti njihov Debut III model koji je klasičnog dizajna i dolazi sa poklopcem za zaštitu od prašine, kad sam vidio Genie RPM seriju, sve se promijenilo.

Ovaj gramofon mi se u startu jako svidio zbog nekonvencionalnog dizajna. Naime, uređaj se na podlogu oslanja samo u tri šiljka, ima potpuno odvojen motor od ostatka kućišta (nema dodirnih točaka) i izgleda toliko kinky da je to bilo to. Dok sam čekao da stigne, prijatelji su mi nudili razne polovne gramofone, ali u nedostatku vremena nisam ih stigao ni pogledati, a nisam ni imao previše volje. Ovo je bio moj gramofon i samo je trebalo sačekati da dođe.

Prijatelj Ozren je stigao isti dan sa raznom skalamerijom za uštimavanje i nakon sat ipol čačkanja, gramofon je bio stabilan, složen pod vaservagu i svi parametri su bili izmjereni i podešeni: gazna sila, antiskating, azimut, verikal tracking angle (vta)... Ovo je jedna fina i nježna mašina i sve je trebalo pažljivo podesiti.

Moram priznati da ovo crveni čudo uživo izgleda toliko bolesno da sam ja bio skeptik da će to uopće zasvirati. Za razliku od moje stare Tosce koju sam mogao nositi okolo kao stari panj, Pro-ject je nešto što jednom složiš i više ne diraš. Može se on prenositi okolo, samo nije tako jednostavno staviti ga pod ruku jer u biti nema čvrstog kućišta. Sve je nekako lelujavo, pjesnički, a opet točno tamo gdje treba biti.

Za one koje zanimaju detalji, radi se o Ortofon 2M Red MM zvučnici pristojnih karakteristika na Pro-jectovom entry level audiofilskom uređaju. Nije koštao previše novaca (previše ne bih ni dao :)), a kad sam čuo kako lijepo svira i mirno radi, u roku odmah sam zaboravio da sam ga uopće platio. Mogao sam kupiti neki polovni gramofon, ali ovdje sam se odlučio za ono što srce želi, ne što se slučajno nađe. Neka sve drugo bude polovno ili home-made, ali gramofon kao centar kućnog svemira mora da pojavom i zvukom osvijetli sve mračne kuteve. Bez kompromisa.

Nakon par testnih ploča pustio sam "Somwhere in Time" od Iron Maiden. To je bila moja prva ploča koju sam kupio kad sam bio šesti razred osnovne škole i čuti je nakon toliko godina na sustavu koji je miljama daleko od stare Tosce je nešto što ostavi dojam i razgali dušu.

Ovim je završena priča oko novog gramofona a zbog koje je krenula i samogradnja zvučnika, potraga za polovnim pojačalom i samogradnja audio police.

Sad samo nek se vrti, vrti, vrti.... :)

 

Nekoliko slika možete pogledati ovdje, a za sve koje zanimaju detaljne specifikacije uređaja, možete ih pronaći na službenoj stranici proizvođača.