Šamar pekarskoj industriji

Za sve ljubitelje zobenih palačinki, evo još jedne poslastice iz velike kuharice konjskih specijaliteta - zobeni kruh. Zobeni kruh se ne može kupiti. Bar ga ja nigdje nisam našao, po trgovinama, niti po pekarama.

Iako se na internetu mogu pronaći recepti za nekakav kruh koji ima veze sa zobi, on sadrži nekih 10% zobenog brašna, a ostalo je pšenično ili raženo, što se meni nikako nije sviđalo.

Ideja je bila napraviti kruh od čistog zobenog brašna.

Da li je moguće? Naravno da jeste! :)

1. Potrebni sastojci

- 1 kg zobenih pahuljica
- 2 digo kvasca
- 2 praška za pecivo
- dvije čajne žličice šećera
- dvije čajne žličice soli

2. Priprema

Najprije sameljemo zobene pahuljice u brašno. Ako ste radili zobene palačinke, vjerojatno vam ovo nije nepoznat postupak. Ako ste i dosad kupovali gotovo zobeno brašno u bio-bio po "simboličnim cijenama", nastavite to i dalje. :)

Nakon toga u brašno dodamo kvasac, prašak za pecivo, sol i šećer i lagano dolijevamo vodu (pazite da voda bude topla!) i - mijesimo. Daaa, mijesimo. Na ruke. :) Sve dok ne dobijemo kompaktnu smjesu koju oblikujemo po želji. Ako ne znate kako se mijesi kruh, evo idealne prilike da uvježbate tu drevnu tehniku. Navodno je dobra i za opuštanje prstiju i mišića podlaktice. ;)

Tako oblikovano tijesto ostavimo u plehu na toplom iznad posude vruće vode i pustimo da se diže sat ipol do dva. Onda zagrijemo pećnicu na blizu 200 stupnjeva. Kruh pečemo oko 50 minuta. Kad je pečen, umotamo ga u krpu i sakrijemo da ga ukućani ne pojedu prije vremena. :)

I to je to - čisti zobeni kruh je pred vama.

Od ove smjese ćete dobiti kruh mase oko 1.6 kg što je dovoljno za nekoliko dana. Možete raditi i manje primjerke ako vam se da mijesiti tijesto svako malo.
Zobeni kruh režite dobrim nožem da vam se ne bi rasipao pri rezanju. Obični pšenični ili raženi kruh je puno lakše rezati. Dobra vijest je što se zobeni kruh ni nakon 3 dana ne mrvi ništa više nego prvi dan.

Dobar tek!