Eko torta - spas od novogodišnjeg ubijanja šećerom

Postoji li stvarno zdrav kolač? Naravno da ne. :) Ako je masno i slatko, naši trbusi i nepca vape za tim, a poslije jaučemo zbog špekića kojeg uzgojimo u postupku dejstvovanja po slatkišima.

U vrijeme nadolazećih praznika, mnogi će se opustiti i u nekoliko tjedana jurišanja po policama frižidera nabaciti preko nekoliko kila friškog špeka u struku, a bogami i šire.

Naravno da je nekad najteže reći NE, ali uzmite to kao trening snage volje. Nekada su ti treninzi teži od svih drugih zajedno koje sa mješavinom boli i zadovoljstva na licu radite iz dana u dan.

Kako ne biste živjeli u uvjerenju da će svaki gram šećera od vas napraviti slonića Dumba, postoje tzv "olakšani" kolači koji će vam pomoći da se lakše kontrolirate i manete one teške artiljerije s kojom će vas (ako već nisu) početi bombardirati sa svih strana. Samo pazite: 5 olakšanih je i dalje kao jedan punokrvni. Dakle, nema prežderavanja! Količina JE bitna! ;)

Današnji gost: "eko torta": olakšana verzija torte od sira koja pravilno dozirana spašava glavu u ovom prazničnom ludilu.

1. Potrebni sastojci

Donji recept se bazira na kalupu za torte promjera 24 cm. Ako imate veće ili manje kalupe, moraćete skalirati donje brojke da dobijete količinu koja vam paše u kalup.

* 150g HobNob keksa (može i neki drugi sličan, npr. McVitie's digestive, ali obični, bez čokoladnog preljeva)
* 150g zobenih pahuljica
* 170g maslaca
* 115g smeđeg šećera
* 500g posnog sira
* 50g ABC sira
* 2 jaja
* 15g brašna
* 3 kisela vrhnja
* naribana korica limuna
* 1 vanilin šećer

2. Priprema

2.1. Kora

Smrvimo 150g HobNob keksa (najbolje ih je smrviti pod prstima, a ne u nekom mlinu za kavu). Otopimo maslac i dodamo smrvljene kekse, zobene pahuljice i 25g smeđeg šećera. Treba pažljivo miješati i paziti da stvar ne zagori. Miješamo na laganoj vatri dok ne dobijemo kompaktnu smjesu.

U kalup za torte stavimo papir za pečenje. Istresemo dio smjese tako da pokrije dno, a ostatak nalijepimo po rubovima. Ovo je pipkav dio i najbolje je uzeti okruglu čašu pa uvaljati tu smjesu uz rub.

Kad smo gotovi, stavimo kalup u frižider da se kora stvrdne nekih 15-tak minuta.

2.2. Krema 1

Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva. Zajedno izmiksamo posni sir, ABC sir, 90g mljevenog smeđeg šećera (mlin za kavu će poslužiti ;)), 2 jaja, 1 vrhnje, 15g brašna i naribanu limunovu koricu. Izlijemo smjesu u prethodno ohlađeni kalup i stavimo u pećnicu na nekih 40 minuta, dok  se krema ne stvrde. Pazite samo da vam kora ne zagori.

2.3. Krema 2

Izmiješamo 2 kisela vrhnja i vanilin šećer. To prelijemo preko vruće torte i pustimo da se sve ohladi. Na kraju je stavimo u frižider na 5 sati (najbolje preko noći).

 

I to je to. Ne čini vam se da je baš bez kalorija? Pa i nije, ali je debelo "olakšana" u usporedbi sa onim što će vam se ovih dana naći na stolu. Svi recepti forsiraju masne ili polumasne svježe sireve, puno više mrvljenog keksa, šećera i masnoća. Neke stvari možemo zamijeniti zdravijim sastojcima, drugima možemo smanjiti količine i dobiti bolje omjere, ali, kao što rekoh: ne možete se ševiti a da vam ne uđe. Samo vam ove godine možda ne mora ući do balčaka. ;)

Domaća zadaća: kalorije izračunajte sami. Pobjednik dobija stomak eliminator, M-87, poznati niškoristi proizvod koji se dilao u osamedestima. :)

Dobar tek!