Ladakh teaser

ladakh teaser

"Ladakh: The land is so harsh and the passes so many
only the best of friends or the worst of enemies would visit you"

 

. . .

  

Priča o Ladakhu je počela malo prije odlaska u Sikkim. Onda je to bila samo buba u uhu i nešto zanimljivo na TODO listi. Kasnije se desio film Samsara. A još kasnije kasnije i jedna Frćkava.

I onda se priča o Ladakhu stvarno počela odmotavati. Otići po treći put u  Himalaju, ovaj puta na sami zapad, tik uz Kašmir s jedne strane i TIbet s druge, umočiti ruke u rijeku Indus, sagledati Zanskar planinski masiv i dopustiti (još jednom) da se utopim(o) u Himalaji, stajati na obali jezera Pangong uz granicu s Kinom, biti u pećini u kojoj je meditirao Guru Rimpoche i otisnuti se još jednom na put u Aziju... Sama ideja je mamila od prvog trena kad je izrečena naglas. 

Ladakh... Jamu & Kashmir pokrajina u Indiji. Okružen Pakistanom, Kinom i Tibetom. Prepun pograničnih  nesuglasica, a opet bajkovito spokojan.

Zemlja visokih prijevoja, gdje su i ravnice na preko tri, a prijevoji debelo preko pet hiljada metara nadmorske visine.

Uz minimalno vegetacije, gotovo pustinjsku klimu u Himalaji...

Put u zemlju budističkih samostana, dodir sa Tibetom kakav je nekad bio... Među ljudima Ladakha i TIbetancima koji mirno žive svoje živote izbjegli sa Tibeta. Uz nepregledne garnizone indijske vojske u ovom pograničnom području tik uz Kašmir.

Dok izvještaj ne bude napisan, a 9000 fotografija pregledano, sortirano, napravljen izbor...

Teaser je pred vama.

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://strsljen.org/putovanja/475-ladakh-teaser#sigProId413d4853ee