Nepal (Langtang) teaser

nepal 2013 teaser

 

 

Na ovom planetu je četrnaest vrhova viših od 8000m. Svih četrnaest se nalazi u području Himalaje i Karakoruma. Od toga ih je osam u Nepalu.

Kako izgleda nakon četiri godine ponovo se vratiti u Nepal, nakon prostranstava indijske Himalaje i mrtve tišine na njenim pustim obroncima, ponovo zaroniti u lodgeovima pretrpane vrleti Nepala? Vratiti se ponovo na ulice Kathmandua, omirisati onaj zrak, osjetiti negativna kretanja masovnog turizma zemlje koja to jednostavno nije u stanju kontrolirati jer je, ako ništa drugo, potpuno zaslijepljena korupcijom i nemarom prema vlastitim građanima. Siromaštvo Indije i pokušaji indijske vlade da se s njim nose imaju ljudsko lice u usporedbi sa hladnim sjajem novca nepalske vlade. Redovi na aerodromu za emigraciju su danas duplo duži od redova turista koji se vraćaju. A broj turista sigurno nije manji nego 2009.

Himalaja je vječna. Nepal se promijenio. Možda i dijelom jer sam vidio dijelove Himalaje toliko mirne, toliko spokojne da je svaki pojam kretanja vremena lažan i nestvaran.

Ipak, Nepal se stvarno promijenio. Na žalost, ne na bolje. Ne za Himalaju i njeno očuvanje. Ne za ljude koji jednako teško žive. Ne za djecu koju roditelji ne mogu slati u školu. Ne za roditelje koji i dalje ginu na razvaljenim planinskim cestama prema kojima indijske planinske ceste i Himalik koji ih održava izgledaju kao švicarske Alpe. Ne za nosače koji lome leđa noseći ogromne terete po Himalaji. Ne za turiste koje deru za sve i svašta na državnoj razini.

. . .

Četvrti put u Himalaji, ponovo u Nepalu. Nikako slučajno. Padmasambhava, koji me je pratio po cijelom himalajskom masivu, ovdje je bio prisutan na istom mjestu gdje smo se 2009 godine sreli. Tada se nismo znali. Sada se razumijemo puno bolje.

Od hladne vode Langtang Khole do Kyain Ri-a i pogleda na Langtang Lirung, pa do pustopoljina Langsisa Kharke. Uz granicu s Tibetom, visoko iznad oblaka. Još jedan korak bliže ...